www.what2do.co.il

דחיית בקשה לאישור עיקול זמני על הסף בגין אי תשלום אגרה

דרגו את המאמר

דחיית בקשה לאישור עיקול זמני על הסף בגין אי תשלום אגרה
מחיקת בקשת אישור עיקול מחמת אי תשלום אגרה

להלן בקשה לאישור עיקול זמני, וזאת בהתאם לתקנה 378 לתקנות סדר הדין האזרחי. היות והמשיבה העלתה במקרה דנן טענות פרלמינריות, הצדדים הסכימו כי בית המשפט ידון ראשית בטענות אלה. לאחר הדיון הראשוני הנ"ל, נקבע כי דין התביעה להידחות מחמת אי תשלום אגרה.

המחלוקת הראשונה אשר נתגלעה בין הצדדים הייתה קשורה לסוגיית האגרה. התובע ביקש לרשום בקשה לאישור עיקול על נכסי הנתבעות, מדינת ישראל ומועצה מקומית, אצל מחזיקים שונים. בהתאם לבקשה הנ"ל, בית המשפט נתן צו עיקול זמני על הנכסים. בעת הגשת הבקשה לאישור העיקול הזמני, לא הופקד משום מה תשלום האגרה (וזאת בשל טעות מצד המזכירות וגזברות בית המשפט).

המבקש טען כי העיקול שהוטל היה סעד זמני שהוגש במסגרת תביעה אזרחית. לדבריו, לא יעלה על הדעת כי לאחר שהוא שילם את אגרות התביעה כדין, הוא יידרש לשלם עוד אגרה נוספת בעקבות העיקול. התובע הוסיף כי סכום התביעה "פגע בזכויותיו המהותיות" ואילץ אותו לכאורה לשאת בתשלום אגרה על סך עשרות אלפי שקלים בעבור כל אחת מבקשות העיקול. לטענתו, תקנה 20(א) לתקנות בית המשפט (אגרות) פוטרת בקשות ביניים בהליך מתשלום אגרה.

המבקש הוסיף וטען כי כאשר תקנה 378(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת כי בקשה לאישור עיקול הינה ככתב תביעה, מדובר בהתייחסות "אך ורק לצירוף של טופס ההזמנה - הא ותו לא".

המועצה האזורית ביקשה לקרוא את תקנה 378(ב) כלשונה, ולהטיל על המבקש את תשלום האגרה המדוברת. נטען כי לשון התקנה הינו ברור - דין בקשת עיקול כדין תביעה, וזאת על כל המשתמע מכך. באשר לתחולתה של תקנה 20 לתקנות בית המשפט, המועצה הדגישה כי התקנה הנ"ל מונה את הפטורים הרלבנטיים ובקשת אישור עיקול זמני איננה נמנית עליהם.

תקנה 2 לתקנות בית המשפט (אגרות) קובעת כי בית המשפט לא יידרש להליך אלא אם שולמה האגרה בעד הסעד המבוקש. אכן, תקנה 20 מונה מספר עניינים אשר פטורים לפי החוק מתשלום אגרה. ב"כ המבקש טען כי בקשת אישור עיקול נמנית על הפטורים הנ"ל, אך בית המשפט דחה את טענתו.

חזית משפטית חדשה

תקנה 378 לתקנות סדר הדין האזרחי הינה התקנה אשר עוסקת בבקשה לאישור עיקול זמני לאחר שהמחזיק בנכסים נשוא הבקשה מתנגד לעיקול מטעמים כלשהם או שהוא איננו מודה שהנכסים מצויים אצלו. במקרים אלה, התקנה קובעת כי כעת התובע צריך להתמודד עם המחזיק על ידי הגשת בקשה מנומקת בכתב לשם אישורו של העיקול. תקנה 378(ב) קובעת כי דינה של הבקשה הנ"ל הינו כדין תביעה. דהיינו, חלים עליה הוראותיה של תקנה 19 לתקנות סדר הדין האזרחי. במקביל, דינו של המחזיק בנכסים הינו כדין נתבע.

ניתן לראות כי המטרה המקופלת מאחורי תקנה 378(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי הינה פשוטה - לפתוח חזית משפטית בין התובע למחזיק בנכסים. עם הגשת בקשה לאישור העיקול, המחזיק הופך לנתבע לכל דבר. בית המשפט דחה את טענותיו של ב"כ המבקש לכך שמדובר רק בעניינים הקשורים לטופס ההזמנה בלבד. נקבע כי עסקינן בתובענה לכל דבר ועניין הדורשת תשלום אגרה כחוק. במקרים בהם האגרה לא תשולם כנדרש, דין התביעה יהיה לדחייה על הסף.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

ביטול עיקול

ביטול עיקול

איך מבטלים עיקול? מהם ההליכים הדרושים לשם הסרת עיקול? מהם הטיעונים שיש להציג? 

צו עיקול זמני - תנאים ושיקולים להטלתו

מהם השיקולים העומדים מאחורי בקשה להטלת צו עיקול זמני? כיצד בית המשפט בוחן בקשות כגון דא? 

עיקול זמני, אימתי?

תיקון מס’ 6 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד – 1984 הסדיר בתקנות את הכללים למתן סעד זמני, לרבות מתן סעד של עיקול זמני ... 

עיקול מקרקעין ומכירתם

האם ניתן לפעול כנגד מקרקעין השייכים לחייב? אימתי יורה בית המשפט או ראש ההוצאה לפועל על מכירת מקרקעין? 

בקשה לביטול עיקול, מהי?

כיצד ניתן לבטל עיקול? מהי בקשה לביטול עיקול? היכן מגישים אותה? בתוך כמה זמן? קראו עוד... 

עיקול פיצויי פיטורים, האם אפשר?

סכומים ששולמו במקום פיצויי פיטורים לפי סעיף 14, או שהופקדו לפי סעיף 20 או לפי סעיף 21, או ששולמו לקופת גמל לתשלום פיצויי פיטורים או ששולמו או שהופרשו לקופת גמל לקצבה ... 

עיקול מקרקעין

עיקול מקרקעין

האם ניתן לעקל מקרקעין במסגרת הליכי הוצאה לפועל? מהן ההגנות החלות על בית מגורים? 

עיקול צד ג' בהליכי הוצאה לפועל

מהו עיקול צד ג'? האם ניתן לעקל משכורת החייב? כיצד מטילים עיקול צד ג' ומהם השיקולים העומדים על הפרק? 

עיקול חשבון בנק בהוצאה לפועל

האם ניתן להטיל עיקול על חשבון בנק? כיצד מתמודדים עם עיקול זה? מהן זכויותיו של הזוכה? 

עיקול בחשבון משותף

האם ניתן להטיל עיקול על חשבון בנק משותף? מהם זכויותיו של בן זוגו של חייב בהוצאה לפועל? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.