עיקול מקרקעין ומכירתם
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

זוכים בהוצאה לפועל יכולים לפעול כנגד החייבים במגוון דרכים לרבות עיקולים. עיקולים מאפשרים לזוכה לממש נכס של החייב על מנת להיפרע ממנו. עיקולים אלו יכולים להיות נכסים לרבות מקרקעין. סעיף 33 לחוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967, קובע כי מקרקעין הינם גם זכויות במקרקעין אשר ניתן לרשום בפנקסי המקרקעין. במסגרת ההוצאה לפועל ניתן לעקל גם כל זכות אשר רשומה על שמו של חייב בחברה המשכנת או בטאבו. עיקול זה ייעשה באישורו של ראש ההוצאה לפועל ואם הזכויות אינן רשומות הן מוגנות מעיקול.
פעמים רבות זוכים מגלים כי החייב גר בבית אשר לא רשום על שמו (אלא על בן זוגו, ילדו וכדומה). במקרים בהם מדובר בבעלות פיקטיבית, רשאי הזוכה להגיש פניה לבית המשפט המחוזי לקבל סעד הצהרתי הקובע שהבעלות בפועל על הנכס שייכת לחייב ומדובר אפוא בתרמית.
הליך העיקול והמכירה
במידה ובית המשפט הורה על עיקול המקרקעין, תירשם בתיק ההוצאה לפועל הערה על כך ויראו את העיקול לעניין ביצועו כאילו הוא הוטל לפי הליכים נגד החייב בהוצאה לפועל. בית המשפט רשאי, במקרים מסוימים, להעניק לזוכה עיקול זמני עד אשר העניין יוברר בבית המשפט. במצב כזה הזוכה יחויב במתן ערובה לחייב, לכיסוי נזקיו במידה והעיקול יגרום לו נזק.
התוצאה של רישום העיקול היא כי לא יהיה ניתן לרשום באותם המקרקעין שום פעולה מרצון (פרט לפדיון משכנתא) אלא בכפוף לאישור בית המשפט. במידה והחייב לא משלם את חובו בתוך 30 יום, הזוכה רשאי להגיש לראש ההוצאה לפועל בקשה להורות על מכירת המקרקעין.
צו המכירה נשלח לחייב בדואר רשום (על ידי המוציא לפועל) ובצירוף לכך אזהרה כי במידה והחוב לא ייפרע בתוך 7 ימים, הליכי המכירה יינקטו בפועל. במידה והחייב לא פרע חובו בתוך שבעה ימים כאמור, שמאי מקרקעין ישום את הנכס וישלח את חוות דעתו לחייב, לזוכה ולראש ההוצאה לפועל. ראש ההוצאה לפועל רשאי להכריע בין שומות סותרות במידה ומוגשות כאלה.
קראו עוד בתחום:
- עיקול על הנכס יביא לביטול העברת זכויות במתנה - לא הוכח תום לב
- עיקול רכוש של גרושתו של חייב לאחר שלא אושר הסכם גירושין
- פיצויי בעקבות מסירת הודעת עיקול רכב לא בזמן סביר
- חובות של האגודה השיתופית לא יביאו לעיקול זכויות קניין של חברי מושב
בתוך 15 ימים לכל הפחות תפורסם בעיתונות הודעה על מכירת המקרקעין המעוקלים ועל המציעים המעוניינים לרכוש הנכס מוטל להגיש הצעתם בתוך 15 ימים מפרסום ההודעה. מלבד הזוכה ובעל המשכנתא, הרוכשים מחויבים להוסיף להצעתם עירבון בסך 10%. הנכס נמכר במכירה פומבית ולאחר שיתרת הקנייה שולמה, הקונה יקבל צו פורמאלי אשר מאפשר לו לרשום את זכויותיו בפנקס המקרקעין (חברה משכנת או טאבו).
הזוכה יקבל את הכספים אשר נגבו בהוצאה לפועל, וזאת לאחר הגשת העתק שטר משכנתא (אם רשומה על הנכס) ונסח רישום מעודכן. ניתן להטיל, באופן עקרוני, עיקול גם על קרקע ממושכנת. עם זאת, במקרה זה תהיה זכותו של המעקל המאוחר כפופה לזכות הראשונית של בעל המשכנתא.
הגנות
החוק מעניק לחייב מספר הגנות מפני עיקול נכסי מקרקעין ומכירתם. הגנה אחת הינה כאשר המקרקעין הינם בית מגורים של החייב ואו בני משפחתו. במקרים אלו, יהיה ניתן עדיין למכור את המקרקעין המעוקלים, אך זאת רק לאחר סידור מקום מגורים חלופי סביר לחייב ולבני משפחתו. ראש ההוצאה לפועל ראשי לקבוע כי סידור מגורים זה יהיה בדמות פיצויים או דירה אחרת.
הגנה נוספת הינה במקרים בהם המקרקעין אשר עוקלו הינם אדמה חקלאית (או זכות באדמה חקלאית) אשר משמשים את החייב לפרנסתו. בסמכותו של ראש ההוצאה לפועל במקרה זה להשאיר בידיו של החייב את המקרקעין אשר דרושים לו לשם השתכרותו ופרנסת משפחתו. יודגש כי ההגנות הנ"ל חלות גם כאשר הזוכה הוא בנק והחוב כנגד החייב הוא משכון או משכנתא. עם זאת, במידה והחובות נוצרו לפני אשר נרשמו המשכון או המשכנתא, או בטרם תחילתו של החוק, לא יהיו הגנות אלו תקפות כנגד זוכה זה.