עיקול פיצויי פיטורים, האם אפשר?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5 |
פעמים רבות, מעסיק עלול להסתבך מבחינה כספית ולסבול מבעיות שונות בתזרים המזומנים בעסק. לא אחת, ייתכן ויוטלו על המעסיק עיקולים שונים מחמת פתיחת תיקים בהוצאה לפועל. עיקולים אלה עלולים להיות מוטלים גם על כספים אשר המעסיק הפריש לטובתם של עובדים עבור פיצויי פיטורים. כספים אלה יכולים להיות בקופה או בקרן פנסיה אשר המעסיק הפקיד לטובת שילומם בבוא היום.
כמו כן, ייתכן בהחלט כי גם עובדים ייאלצו להתמודד עם תיקי הוצאה לפועל אשר נפתחו כנגדם. גם כאן, עיקולים על כספים שונים יכולים להיות "מנת חלקו" של עובד זה. בסיטואציות כגון דא, ייתכן והזוכה יבקש להטיל עיקולים על כלל נכסיו של העובד, לרבות כספי פיצויי פיטורים אשר נצברו לטובתו בקופות ו/או בקרנות שונות.
החוק כיום קובע כי אין אפשרות להטיל עיקול על כספי פיצויי פיטורים - בין אם בשל חובות המעביד ובין אם בגין חובות העובד. מדובר בכספים שאינם ברי עיקול. חשוב לדעת כי מעסיקים ועובדים אינם תמיד מודעים להוראת חוק זאת. מקל וחומר כאשר ראש ההוצאה לפועל מאשר הטלת עיקולים מבלי לשים ליבו למהותם של הכספים והיותם כספי פיצויי פיטורים.
האיסור על עיקול פיצויי פיטורים נמצא בסעיף 26(א) לחוק פיצויי פיטורים. סעיף זה קובע כי הכספים הבאים אינם ניתנים לעיקול, החזרה או שעבוד:
1. סכומים אשר שולמו לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים במקום פיצויי פיטורים.
2. כספים אשר הופקדו לטובתו של העובד לפי סעיפים 20 או 21 לחוק.
3. כספים אשר שולמו לצורך תשלום פיצויי פיטורים או לקופת גמל.
4. סכומים אשר הופרשו לטובת קופת גמל לקצבה.
העובד חדל לעובד ונפתח תיק כנגד המעסיק - האם ניתן לעקל הכספים?
יש להדגיש כי הוראות החוק אינן מעניקות הגנה על כספים אלה במקום בו הם שולמו בעד עובד אשר חדל בינתיים לעבוד בעסק מחמת עילה שאיננה מזכה אותו בפיצויי פיטורים. יצוין כי לעיתים לא יהיה ניתן לעקל את הכספים הנ"ל גם בסיטואציות כגון דא, וזאת כאשר הכספים הופרשו גם עבור ביטוח קצבה ולא נקבע אם הם ניתנים להעברה או החזרה בהסכם קיבוצי או כל הסכם אחר. במידה והמעסיק נמצא תחת פירוק או פשיטת רגל, כספים אלא אינם נחשבים חלק מנכסיו של האחרון כל אימת שתביעות העובדים טרם סולקו.
פעמים רבות, הפסיקה דנה בשאלה האם מדובר בהגנה אשר קיימת אך ורק כאשר העיקול הוטל בגין חוב של המעסיק, או שמא היא שרירה וקיימת כאשר עסקינן בחוב של העובד. ניתן לראות כי פסקי דין בנושא זה התקבלו לכאן ולכאן. כיום, נראה כי הפסיקה המנחה גורסת שמטרתו של סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים הינה להגן על כספים אשר הוטל עליהם עיקול מחמת חוב כנגד המעביד, ולא כנגד העובד.
לסיכום,
ניתן לראות כי ההגנה על כספי פיצויי פיטורים מפני עיקולים נועדה למנוע מצב בו נושי המעביד יביאו לפגיעה בזכויותיהם של עובדים בכספים שנצברו לטובתם בקופות גמל, קופות פיצויים וכדומה. עם זאת, ככל שעסקינן בתיקי הוצאה לפועל שנפתחו כנגד העובד, ייתכן בהחלט כי כספים אלה יהיו ברי עיקול.