עיקול בחשבון משותף
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5 |
לשכת ההוצאה לפועל "חמושה" במספר סנקציות כנגד חייבים אשר מערימים קשיים כנגד גביית חובם. אחת מהסנקציות המפורסמות בעניין זה הינה העיקול. עיקול מוטל על נכסיו של החייב ובין השאר יכול להיות מוטל על חשבון הבנק שלו. כאשר מדובר בחשבון בנק אשר רשום של שמו של החייב בלבד, אין ספק כי עסקינן בכספים הראויים לעיקול. עם זאת, סוגיה זו הינה מורכבת יותר במידה וחשבון בנק משותף עומד על הפרק. לא אחת, בני זוג של חייבים חוששים לגורל כספיהם בחשבון בנק משותף, ולא בכדי. נשאלת אפוא השאלה, אימתי ניתן להטיל עיקול על חשבון מסוג זה.
התשובה לשאלה זו קשורה, מן הסתם, למספר פרמטרים שונים. לדוגמא, סכום החוב, אופן הגדרת החשבון, נכסים אחרים אשר בבעלותו של החייב, סכום הכסף הנמצא בחשבון, מערכת היחסים בין השותפים בחשבון (בני זוג, שותפים עסקיים) וכדומה.
על פי רוב, הסוגיה המרכזית העומדת על הפרק הינה סוג החשבון וזכויות החתימה. מדובר בפרמטרים אשר נקבעו עם פתיחת החשבון. כעיקרון, יש להבדיל בין שני סוגי חשבונות משותפים:
- חשבון ובו לכל אחד מהשותפים זכות חתימה יחד בחשבון המשותף.
- חשבון ובו לכל אחד מהשותפים זכות חתימה נפרדת לעשות כרצונו בכספי החשבון.
במקרה הראשון, לא ניתן להטיל עיקול על החשבון המשותף. מנגד, כאשר מדובר בחשבון מן הסוג השני, פתוחה בפני לשכת ההוצאה לפועל אופציית העיקול. ההלכה הפסוקה קובעת כי במקרים בהם לשני השותפים ישנה זכות חתימה נפרדת בחשבון והם יכולים לעשות שימוש בכספים ללא צורך בהסכמת הצד השני, זוכה רשאי לבקש הטלת עיקול על החשבון המשותף. הרציונאל העומד מאחורי קביעה זו יוצא מתוך נקודת הנחה כי הנושה נכנס בנעליו של החייב וזוכה בזכויותיו בחשבון הבנק. עם זאת, הפסיקה ביקשה למנוע מצבים בהם עיקול על כספיו של החייב יפגע גם בבן זוגו שלא כדין.
כפי שצוין לעיל, ישנה גם משמעות מבחינת גובה הסכום אותו באפשרותו של הזוכה לעקל. גובה הסכום הינו נגזרת של זכויות החתימה שנקבעו עם פתיחת החשבון. כאשר בן הזוג החייב הינו בעל זכות חתימה בלעדית, והוא יכול לתת הוראות בחשבון בחתימתו בלבד, הזוכה רשאי להטיל עיקול על מלוא הסכום. עם זאת, חשבון בנק ובו זכות חתימה משותפת, חסין מפני עיקול מול הכספים הנמצאים בו (וזאת בשל חשש מפגיעה בבן הזוג שאיננו חייב).
כיצד מוטל עיקול על חשבון בנק משותף?
חוק ההוצאה לפועל, והתקנות אשר הותקנו מכוחו, מסדירים את האופן שבו ניתן להטיל עיקול על חשבונות בנק משותפים. החוק מאפשר הטלת עיקול על חשבון משותף, אך זאת כאמור עם סייגים מסוימים. מבחינה אופרטיבית, כאשר אדם נקלע לחובות, וקיים תרחיש ריאלי לחלוטין שייפתח כנגדו תיק בהוצאה לפועל, מומלץ מבעוד מועד להביא להפרדת חשבונות בנק. זאת במטרה להגן על נכסיו של בן זוגו של החייב.
עם זאת, במידה ויוכח כי פיצול החשבונות היה פיקטיבי ונועד על מנת להבריח נכסים, הרי שייתכן והמהלך יבוטל. יתרה מכך, פיצול חשבונות עלול להיתפס כהתנהלות בחוסר תום לב כלפי הנושים ויש לכך השלכות לגבי עתיד החובות וההתנהלות מולם. כמו כן, לעיתים, הנושה יבקש להטיל עיקול גם על חשבון בנק הרשום באופן מוחלט על שמו של בן הזוג, וזאת כאשר קיים חשד כי כספי החייב מופקדים בחשבון זה. עם זאת, מיותר לציין כי ישנם מהלכים אשר החייב יכול לנקוט בהם לשם הגנה על כספי בן זוגו. מומלץ לעשות זאת תוך קבלת ייעוץ משפטי, בכדי להימנע ממהלכים ששכרם יהיה בהפסדם.
יש להדגיש כי רשם ההוצאה לפועל רשאי להטיל עיקול על חשבון בנק משותף גם ללא תביעה של הזוכה, וזאת במסגרת הליכי הוצאה לפועל. במהלך חקירת יכולת הנערכת לחייב, האחרון נדרש להציג מסמכים אודות נכסיו לרבות כספים המצויים ברשותו של בן זוגו (ביחד ולחוד). לעיתים, על פי חקירת יכולת זו, ייתכן ויוטל עיקול על חשבון הבנק של החייב.