שטר חוב בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
שטר חוב הינו מסמך כספי אשר מגלם למעשה התחייבות בין שני צדדים הנעשית בכתב. במסגרת התחייבות זו, עושה השטר מתחייב לשלם סכום כסף לאחוז בשטר. הסכום צריך להיות משולם לפי שטר החוב, וזאת ללא תנאים. מועד הפירעון של הסכום הקבוע בשטר יכול להיות במועד המסירה או בתאריך עתידי מוסכם מראש.
עריכת שטר חוב נהנית ממספר יתרונות. אחד המרכזיים שבהם הוא כי במידה ועושה השטר התדרדר כדי מצב של חדלות פירעון, או שהוא איננו עומד בתשלום החוב, ניתן לפתוח כנגדו לאלתר בהליכי הוצאה לפועל. אי לכך, פירעון שטר חוב במקרים כגון דא נעשה (על פי רוב, כמובן) בקלות וביעילות. דהיינו, זמן רב נחסך מהאוחז בשטר והוא איננו צריך להתנהל ארוכות מול הערכאות המשפטיות והעיכובים השונים (שהינם מנת חלקם של זוכים "אחרים").
מימוש שטר חוב בשכירות - פניה להוצאה לפועל
כפועל יוצא מההגדרה הכללית של שטר חוב, אשר מעוגנת היטב בסעיף 84 לפקודת השטרות, ישנם מספר תתי סוגים של אמצעי כספי זה. לדוגמא, שטר חוב במסגרת חוזה שכירות. מדובר בשטר חוב אשר ניתן לבעל הנכס על ידי השוכר והוא ידוע גם בכינויו "שטר ביטחון". השוכר מתחייב כלפי בעל הנכס לשלם את הסכום הקבוע בשטר החוב מיד עם הדרישה הראשונה.
שטר זה מבקש למעשה להגן על בעל הנכס מפני מקרים כגון נזקים לנכס, אי תשלום חשבונות, אי תשלום שכר דירה וכדומה. לכאורה, בעל הנכס המחזיק בשטר חוב יכול לפעול מיד בהליכי הוצאה לפועל כנגד שוכר במידה והאחרון הפר את התחייבויותיו. ואכן, שטר חוב מאפשר לו לפנות להוצאה לפועל מבלי לעבור קודם לכן בבית המשפט. במידה והשוכר איננו מגיב לפתיחת התיק בתוך 20 ימים, ניתן יהיה לנקוט כנגדו בצעדים שונים במסגרת הליכי הוצאה לפועל.
יתרונותיו של שטר חוב
כפי שניתן לראות, היתרון המרכזי של שטר החוב הוא בכך שהוא מאפשר אכיפה יעילה ומהירה של החוב מול לשכת ההוצאה לפועל, וזאת ללא צורך בהתנהלות ממושכת ואיטית מול הערכאות המשפטיות. כמו כן, שטר חוב מאפשר לאוחז בו להרחיב גם את מעגל הגופים והאנשים מהם הוא יכול להיפרע. למשל, שטר חוב נרשם בכפוף לערבים והאוחז בשטר יכול גם לפעול כנגדם. עצם העובדה שמדובר בחוב אשר יש לו ערבים כצד שלישי, מגבירה משמעותית את יכולת הפירעון העתידית.
על מה חשוב לשים לב בעת חתימה על שטר חוב?
ישנם מספר היבטים אשר חשוב להתייחס אליהם בעת חתימה על שטר חוב, וזאת במסגרת בחינת תקפותו של השטר וחוקיותו. מיותר לציין כי בדיקות מקדימות אלה יכולות בהחלט להשפיע על יכולת לפרוע את השטר בעתיד במידת הצורך. למשל, ניתן לכלול בשטר החוב אפשרות לפנות באופן ישיר לבנק על מנת לבצע גבייה ישירה מחשבון הבנק של עושה השטר.
כמו כן, יש להקפיד על החתמתם של שני ערבים אשר עורבים לפירעון הסכום (גם כאשר עושה השטר איננו מסוגל לשאת בתשלום). שטר חוב יכול לכלול גם סעיף אשר במסגרת אין חובה להציגו לפני עושה השטר בטרם פירעון. סעיף נוסף הוא אפשרות להעביר את השטר לגוף שלישי אשר יסייע בגבייתו. יודגש כי מימוש שטר חוב יכול להיעשות רק על בסיס השטר המקורי וזאת משום שכך נדרש במסגרת הליכי הוצאה לפועל. אחיזה בצילום או העתק בלבד לא תייתר את הצורך בפנייה לערכאות המשפטיות. זאת משום שכעת האוחז לכאורה בשטר צריך להוכיח את האותנטיות של המסמך.