אזהרה בהוצאה לפועל - משמעותה ומשקלה של המצאה מלאה
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

המטרה העיקרית של המצאת האזהרה בהוצאה לפועל היא להעמיד את החייב על כך שהוא נדרש לשלם חוב פסוק או סכום שטרות (בתשלומים או בבת אחת), שאם לא כן הוא עלול לעמוד בפני הליכי אכיפה שונים.
סעיף 7(ב) לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967, קובע כי המצאת אזהרה לידי חייב תעשה בדרך אשר ממציאים כתבי בית דין לפי תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד 1984. הסמכויות אשר ניתנות בעניין זה לרשם ההוצאה לפועל או לבית המשפט יהיו נתונות לראש ההוצאה לפועל.
תקנה 491 לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת כי במידה וכתב בי-דין הוחזר לפי תקנה מתקנות סדר הדין, ודבר ההמצאה לא אומת בהודעה מאת השליח, בית המשפט להצהיר כי הכתב הומצא כראוי או להורות על דרך המצאה אחרת הנראית לו. בית המשפט רשאי גם לחקור את השליח בדבר פעולותיו או להביא לידי חקירתו כאמור בידי בית משפט אחר.
קראו עוד על הוצאה לפועל:
זוכה אשר מיוצג על ידי עורך דין רשאי לבקש להמציא את האזהרה לחייב באופן אישי. בית המשפט לא יתיר מהלך כאמור במידה ולא נעשה ניסיון תחילה להמציא את האזהרה בדואר רשום עם אישור מסירה (ואישור המסירה מעיד על כך שהכתב לא הומצא כדין לחייב או לא הומצא המצאה מלאה). ראש ההוצאה לפועל רשאי, בנסיבות אשר מצדיקות זאת לשיקול דעתו, להורות על המצאה אישית מיד עם הגשת בקשת הביצוע.
מעבר לידיעה על התיק - אזהרה אינה הליך טכני
מעבר לדרישת הידיעה אודות קיומו של תיק הוצאה לפועל, יש להידרש בהליכי הוצאה לפועל לכלל ההמצאה הפורמאלית של האזהרה. הלכה פסוקה היא כי הכלל בהליכי הוצאה לפועל הוא המצאה בפועל. הסתפקות בידיעה לרוב אינה מספיקה והיא בבחינת היוצא מן הכלל.
בית המשפט העליון עמד על כך בברע"א 2793/01 לאופר נ' גבאי, פ"ד נו(1) 668 – "אני סבור כי לענין הליכי הוצאה לפועל, הכלל הוא שהמצאת האזהרה בפועל הינה תנאי מקדים לקיומם של ההליכים כנגד החייב. כמו כן, מועד זה משמש גם לצורך עמידה על תחילת מניינים של מועדים. ידיעה על דבר אזהרה בתור תחליף להמצאה בפועל, הוא החריג".
אין זה עניין של מה בכך, מסירת אזהרה לחייב אשר את רכושו מבקש הזוכה לממש הוא מהלך חיוני לצורך נקיטה בהליכי הוצאה לפועל. לא מדובר בהליך טכני ופורמאלי. הרעיון המרכזי הוא שיש להגן גם על זכויותיו של החייב ולאפשר לו להתמודד עם הטענות כנגדו לאחר שהוזהר כהלכה. בהעדר אזהרה – כל הליכי ההוצאה לפועל בטלים ומבוטלים.
פירושה של המצאה מלאה הוא כי האזהרה נמסרה לידיו של החייב עצמו. ניתן למסור את האזהרה גם לבן משפחה אשר גר עם החייב ונחזה להיות מעל גיל 18. במידה והחייב מסרב לקבל את לידיו את האזהרה, ניתן גם להדביקה עם דלת ביתו. יצוין כי במקרה לא יהיה ניתן לפעול בהליכי מאסר כנגד החייב. כאשר החייב מסרב לקבל האזהרה, ניתן לציין זאת על אישור המסירה והמסירה תחשב כהמצאה מלאה.