www.what2do.co.il

כניסתו לתוקף של השלב השני לתיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל

דרגו את המאמר

כניסתו לתוקף של השלב השני לתיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל

לא יוצאו צווי מאסר בהוצאה לפועל – עד מאי 2013

 

בעוד כחמישה ימים, החל מה-16 למאי 2011, חייבים בהוצאה לפועל לא יהיו חשופים עוד למאסר. מדובר בכניסתו לתוקף של השלב השני לתיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל. תיקון זה, אשר התקבל במאי 2009 בכנסת, מהווה למעשה ניסיון לרפורמה של ממש בהליכי האכיפה והגבייה בתיקי הוצאה לפועל. יודגש כי התיקון אינו נוגע לחובות הנובעים ממזונות, אשר הליך ההוצאה והאישור של צווי מאסר בגינם יישאר ללא שינוי.

 

שלוש עמותות חברתיות – איתך, הל"ב וידיד – עומדות למעשה מאחורי שינוי זה בעקבות לחץ אשר הופעל על ידן ב"מקומות הנכונים". עמותות אלו טענו כי הוצאת צו מאסר כנגד חייב בהוצאה לפועל מהווה אפוא פגיעה בזכויותיו ומפרה את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. למעשה, העמותות טענו כי ישראל היא המדינה היחידה בעולם המערבי ה"מעמידה אקדח לרקתם של החייבים" ומאיימת במאסר על חייבים אזרחיים.

 

רן מלמד, מנכ"ל עמותת ידיד, אמר בדיון על החוק בוועדת חוקה חוק ומשפט, כי אמנם צווי המאסר משמשים את ההוצאה לפועל ככלי אפקטיבי לגביית חובות, אך מדובר ביצירתה של "מערכת תמריצים שלילית". לדידו, אדם אשר מתמודד עם צו מאסר העומד ותלוי כנגדו בגין חוב, עלול למצוא עצמו פונה לדרכים בלתי כשרות על מנת לעמוד בפירעון חובותיו (לדוגמא, גניבה או פנייה לגורמים בשוק האפור).

 

הצלחה בשלב הראשון

 

תקופת הביניים הראשונה של התיקון לחוק תמה במאי השנה, וכעת נכנס לתוקפו השלב השני בביצוע התיקון. תוקפו של שינוי זה יהיה יפה למשך שנתיים ועד למאי 2013. על פי התיקון, בשלב זה לא ניתן יהיה להוציא צווי מאסר כנגד חייבים באופן מוחלט.

 

בעמותת ידיד סבורים כי אם תקופה זו תעבור בהצלחה, כלומר יתברר כי החייבים אינם מנצלים לרעה את העובדה שלא ניתנים כנגדם צווי מאסר, האופציה הנ"ל תבוטל באופן מוחלט.

 

      קראו עוד בתחום:

 

רשויות האכיפה והגבייה תוכלנה להתמודד עם חייבים בדרכים שונות כגון הטלת הגבלות על יציאה מהארץ, מניעת אפשרות להוציא או לחדש דרכון, הטלת עיקולים שונים, מתן אפשרות לזוכה לפנות למוסד המרכז מידע בנוגע לחייב, מניעת אפשרות למשוך מחשבון הבנק וכדומה. בעמותות החברתיות נאמר היום כי השינוי בנוגע להוצאת צווי המאסר מהווה צעד מאוזן בהחלט בין זכויותיהם של הזוכים לבין זכויותיהם של החייבים.

 

כנגד צעד זה נשמעה בתחילה לא מעט ביקורת. מנהל רשות האכיפה והגבייה, וראש לשכת עורכי הדין, הסתייגו מהכנסת התיקון באומרם כי המהלך עלול להקשות באופן משמעותי על הליכי הגביה והאכיפה. "לא כל החייבים הינם אנשים מסכנים אשר יש לרחם עליהם", סברו בהתחלה. עם זאת, ולאחר שהשלב הראשוני של התיקון עבר בהצלחה והביא אף לעליה בהיקף גביית החובות, מיתנו גורמים אלו את התנגדותם.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

צו עיכוב יציאה מהארץ בהוצאה לפועל במעמד צד אחד

אימתי יוצא צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד חייב בהליכי הוצאה לפועל? מה בין הזכות לחופש תנועה לבין זכויותיהם של הנושים? 

שיקים בהוצאה לפועל

כיצד מתמודדים עם שיקים חוזרים בהליכי הוצאה לפועל? האם ניתן לנקוט בהליכים כנגד החייב? מה ההגנה מפני תיק הוצאה לפועל בעקבות שיק שחזר בתום לב? 

לשכת ההוצאה לפועל הקרובה למגוריך

כאן תמצאו טלפונים למקרי חירום כולל טלפונים ניידים של בעלי תפקידים, שעות פעילות כתובות ועוד ...  

תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל

תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל

סעיף 77א לחוק ההוצל"פ, אשר נכנס לתוקפו בימים אלה, במסגרת תיקון 29 לחוק ההוצל"פ, קובע ... 

הוצאה לפועל - גבייה בהליך מזורז

ביום ראשון, 2 באוגוסט, ייכנס לתוקפו פרק א1 לחוק ההוצאה לפועל שעניינו הוצאה לפועל במסלול "מקוצר". 

תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ'ד - 1984

תוכן תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ'ד - 1984... 

מהי ריבית פיגורים?

מהי ריבית פיגורים? מתי מתחיל מרוץ ריבית הפיגורים? האם ניתן לעכב או להוריד אותה? קראו עוד... 

מהו חשבון מוגבל?

מהו חשבון מוגבל? מהו חשבון מוגבל חמור? האם ניתן לפתוח חשבון חדש? כיצד יש לבטל חשבון מוגבל?  

בקשה לפסק דין הצהרתי על מיטלטלין, מהי?

סיטואציות כאלה מאפיינות חייבים הגרים עם הוריהם (והמיטלטלין ברשות החייב הינם בבעלות ההורים) או במקום בו החייב נשוי ולאשתו (שאיננה קשורה לתיק) זכאות על מחצית מהרכוש... 

עיקול לפני מתן אזהרה

פעמים רבות נדרשים זוכים ונושים לפנות ללשכה להוצאה לפועל על מנת שתסייע עבורם בגביית חוב העומד לזכותם... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי