כניסתו לתוקף של השלב השני לתיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|

לא יוצאו צווי מאסר בהוצאה לפועל – עד מאי 2013
בעוד כחמישה ימים, החל מה-16 למאי 2011, חייבים בהוצאה לפועל לא יהיו חשופים עוד למאסר. מדובר בכניסתו לתוקף של השלב השני לתיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל. תיקון זה, אשר התקבל במאי 2009 בכנסת, מהווה למעשה ניסיון לרפורמה של ממש בהליכי האכיפה והגבייה בתיקי הוצאה לפועל. יודגש כי התיקון אינו נוגע לחובות הנובעים ממזונות, אשר הליך ההוצאה והאישור של צווי מאסר בגינם יישאר ללא שינוי.
שלוש עמותות חברתיות – איתך, הל"ב וידיד – עומדות למעשה מאחורי שינוי זה בעקבות לחץ אשר הופעל על ידן ב"מקומות הנכונים". עמותות אלו טענו כי הוצאת צו מאסר כנגד חייב בהוצאה לפועל מהווה אפוא פגיעה בזכויותיו ומפרה את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. למעשה, העמותות טענו כי ישראל היא המדינה היחידה בעולם המערבי ה"מעמידה אקדח לרקתם של החייבים" ומאיימת במאסר על חייבים אזרחיים.
רן מלמד, מנכ"ל עמותת ידיד, אמר בדיון על החוק בוועדת חוקה חוק ומשפט, כי אמנם צווי המאסר משמשים את ההוצאה לפועל ככלי אפקטיבי לגביית חובות, אך מדובר ביצירתה של "מערכת תמריצים שלילית". לדידו, אדם אשר מתמודד עם צו מאסר העומד ותלוי כנגדו בגין חוב, עלול למצוא עצמו פונה לדרכים בלתי כשרות על מנת לעמוד בפירעון חובותיו (לדוגמא, גניבה או פנייה לגורמים בשוק האפור).
הצלחה בשלב הראשון
תקופת הביניים הראשונה של התיקון לחוק תמה במאי השנה, וכעת נכנס לתוקפו השלב השני בביצוע התיקון. תוקפו של שינוי זה יהיה יפה למשך שנתיים ועד למאי 2013. על פי התיקון, בשלב זה לא ניתן יהיה להוציא צווי מאסר כנגד חייבים באופן מוחלט.
בעמותת ידיד סבורים כי אם תקופה זו תעבור בהצלחה, כלומר יתברר כי החייבים אינם מנצלים לרעה את העובדה שלא ניתנים כנגדם צווי מאסר, האופציה הנ"ל תבוטל באופן מוחלט.
קראו עוד בתחום:
- צו עיקול משכורת לא בוצע על ידי חברה פרטית - תשלם כספים לזוכה
- משכנתא לא תמומש וזאת משום שהבנק לא יידע את האישה לגבי חובות בעלה
- סמכות כונס נכסים לפי חוק ההוצאה לפועל לפרק שיתוף בדירת מגורים של בני זוג
רשויות האכיפה והגבייה תוכלנה להתמודד עם חייבים בדרכים שונות כגון הטלת הגבלות על יציאה מהארץ, מניעת אפשרות להוציא או לחדש דרכון, הטלת עיקולים שונים, מתן אפשרות לזוכה לפנות למוסד המרכז מידע בנוגע לחייב, מניעת אפשרות למשוך מחשבון הבנק וכדומה. בעמותות החברתיות נאמר היום כי השינוי בנוגע להוצאת צווי המאסר מהווה צעד מאוזן בהחלט בין זכויותיהם של הזוכים לבין זכויותיהם של החייבים.
כנגד צעד זה נשמעה בתחילה לא מעט ביקורת. מנהל רשות האכיפה והגבייה, וראש לשכת עורכי הדין, הסתייגו מהכנסת התיקון באומרם כי המהלך עלול להקשות באופן משמעותי על הליכי הגביה והאכיפה. "לא כל החייבים הינם אנשים מסכנים אשר יש לרחם עליהם", סברו בהתחלה. עם זאת, ולאחר שהשלב הראשוני של התיקון עבר בהצלחה והביא אף לעליה בהיקף גביית החובות, מיתנו גורמים אלו את התנגדותם.