מימוש משכנתא ופינוי מדירת מגורים
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

מרבית הציבור בישראל רוכש דירות ונכסים תוך נטילת הלוואת משכנתא מהבנק. במצב הרגיל והנורמאלי, מצליחים הלווים להשיב את הכספים כסדרם וזוכים לבעלות בנכס לאחר מספר שנים. עם זאת, במקרים בהם מדובר בדירת מגורים, והדיירים אינם עומדים בתשלום המשכנתא, האם רשאי הבנק לפנותם מהמקרקעין?
שימו לב, בינות שלל התנאים הרשומים במסגרת חוזה משכנתא, מוסיפים הבנקים גם התחייבות למציאת דיור חלופי בשני מצבים – החייב אינו מסוגל לשאת בתשלומי המשכנתא או קיימים פיגורים משמעותיים בתשלומי ההחזר. במשך שנים לא פעלו הבנקים בהתאם לחוזה זה, אך בשנת 2008 נכנס תיקון לחוק הרפורמה בהוצאה לפועל. במסגרת תיקון זה, קבע המחוקק כי דיירים אשר אינם מסוגלים לפרוע את חוב המשכנתא, לא יפונו מדירתם כל אימת שלא יימצא בעבורם "דיור חלופי".
מהו דיור חלופי?
על פי החוק, דיור חלופי חייב להתאים ככל האפשר לנכס אשר נדרש למימוש על ידי הבנק. כמו כן, על הבנק לוודא כי מדובר בדירה המתאימה לצרכי המשפחה. הבנקים ניסחו בשנים האחרונות, מאז נכנס התיקון לחוק ההוצאה לפועל, חוזים המקפחים את הלווים.
קראו גם:
מטרתם של סעיפים אלו בחוזה המשכנתא הינם להעמיד את הלווים מול שוקט שבורה בבואם לדרוש הגנה. אי לכך, המחוקק קבע כי פינוי דייר מדירתו צריך להיות באישור של ראש ההוצאה לפועל. ראש ההוצאה לפועל בוחן במקרים אלו את הדיור החלופי, והאם מדובר בנכס ההולם את צרכי החייב.
כמה זמן זכאים הדיירים לדיור חלופי?
דיור חלופי מוענק לדיירים, על פי החוק, למשך שנה וחצי. עם זאת, ניתן להאריך תקופה זו על ידי הגשת בקשה לראש ההוצאה לפועל. במקרים בהם הדיירים עושים כל שביכולתם להתאושש מבחינה כלכלית, וניכר כי הם זקוקים לתקופת זמן נוספת, נוטה בית המשפט להאריך את תקופת הדיור החלופי.
פנו לעורך דין
שימו לב, הליכי הוצאה לפועל הנוגעים לנכסים עלולים להסב נזקים כלכליים לחייב ולבני משפחתו. הבנק נוטה למכור את הנכס בשווי של 20% מערכו האמיתי, על כן מומלץ לדייר למכור את המקרקעין בעצמו.
כמו כן, לעיתים יכול הבנק לטעון כי הדייר לא עושה די על מנת להסדיר את חובו ועניין זה עלול לעמוד לו לרועץ בבית המשפט. במידה ואתם חוששים כי הבנק הולך לפנות לערכאות המשפטיות, מהרו ופנו לעורך דין המתמחה בתחום. פעולות שייעשו מול הבנק ללא ייעוץ משפטי, עלולות להסתיים במפח נפש.