עיקול לפני מתן אזהרה
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |

פעמים רבות נדרשים זוכים ונושים לפנות ללשכה להוצאה לפועל על מנת שתסייע עבורם בגביית חוב העומד לזכותם. כמו כן, אחד מן הצעדים הידועים כנגד חייבים מרדנים הינו עיקול מיטלטלין ורכוש מחזקתם.
תמורת עיקולים אלו, ניתן לפרוע את חובות החייב או חלקם. בטרם פונה ההוצאה לפועל לעקל את רכושו של חייב, ניתנת לאחרון הזדמנות להגיב על פתיחת התיק ולפרוע את חובו. על פי חוק ההוצאה לפועל, לאחר פתיחת תיק הוצאה לפועל יש לשלוח לחייב אזהרה בגין הבקשה לפתיחת התיק, וטרם נקיטת ההליכים בעניינו.
קראו עוד בתחום:
מסירת אזהרה זו הינה תנאי ראשוני העומד בפני נקיטת פעולות נגד החייב כגון עיקולים (ומאסר). מטרתה של האזהרה הינה לאפשר לחייב להתמודד עם ההליכים הצפויים ולטעון טענות עיכוב הליכים או "פרעתי" מול הגורמים המוסמכים או מערכת המשפט. כמו כן, החוק קובע כי הליכים אשר ננקטו כנגד החייב, בטרם הומצאה בעבורו אזהרה כדין, הינם בטלים.
האם ניתן לעקל לפני מתן אזהרה?
עיקולים של מטלטלין ורכוש של חייב, עובר להמצאת האזהרה עבורו, אינם צעדים רגילים במסגרת ההוצאה לפועל. מדובר בהליך חריג אשר השימוש בו איננו נעשה מדי יום ביומו.
מן ההלכה הפסוקה ידוע כי עיקול רכוש החייב בטרם המצאת האזהרה מעניק לזוכה יתרון משמעותי על פניו במסגרת התיק. כמו כן, צעד חד צדדי זה איננו מאפשר לחייב לטעון טענות הגנה שונות או להתמודד עם התיק באופן מסודר. זאת ועוד, לעיתים מדובר ממש בפגיעה בלתי מידתית בחייב (לדוגמא, כאשר החוב נפרע והעיקול גורם לחייב לפגיעה בשמו או במשפחתו).
- תביעה להפחתת ריבית והצמדה בתיק הוצאה לפועל
- בקשה לביטול אישור מכר בהליך מימוש משכנתא
- העברת דירה במתנה לבן לאחר פתיחי הליכי הוצאה לפועל?
- עיקול מיטלטלין המשמשים לפרנסה, האמנם?
עם זאת, חוק ההוצאה לפועל קובע כי במקרים בהם ראש ההוצאה לפועל "רואה לנכון", יכול הוא לאשר עיקול בטרם מתן אזהרה. אישור זה, כאמור, איננו ניתן בקלות וראש ההוצאה לפועל ישקול נתינתו בכובד ראש. כמו כן, ראש ההוצאה לפועל מודע לכך שכל הטענות בעד אישור העיקול נאמרות בפניו על ידי הזוכה. ידוע כי במערכת משפטית וצודקת, לא ניתן לקבוע הליכים במעמד צד אחד, כאשר הצד השני כלל יודע לגבי ההליכים האמורים.
כיצד הזוכה צריך לנהוג?
תקנה 14 לתקנות ההוצאה לפועל, התש"ם – 1979, שעניינה ביצוע הליך לפני המצאת אזהרה, מורה כדלקמן - "ביקש הזוכה שהליך יינקט לפני מתן האזהרה לחייב, או לפני שעברה התקופה שנקבעה באזהרה, ינמק בקשתו ויצרף לבקשה תצהיר לשם אימות העובדות הכלולות בבקשה".
מתקנה זו עולה כי מדובר בצעד חריג ועל כן על הזוכה מוטל לצרף לבקשה מסמכים התומכים בבקשתו (לדוגמא, מידע לגבי כך שהחייב פועל להברחת נכסים).
האם לפקידי ההוצאה לפועל סמכות לאשר עיקול מסוג זה?
הסמכות להיעתר לבקשה או לדחותה, אינה מוקנית לפקידי לשכת ההוצאה לפועל. הפקידים רשאים, אמנם, להפנות תשומת לבו של זוכה, כי על פי התקנות עליו לצרף תצהיר לבקשה זו או אחרת. עם זאת, על פי החוק, אין הם מוסכמים לדחותה מטעם זה. סמכות זו מוקנית לראש ההוצאה לפועל ולו בלבד.