בקשה לפסק דין הצהרתי על מיטלטלין, מהי?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 1.5 מתוך 5 |

אחת מן הפעולות הנפוצות במסגרת הליכי הוצאה לפועל הינה עיקול מיטלטלין. עם זאת, קיימים מקרים בהם המיטלטלין אינם נמצאים בהחזקתו של החייב או שאין לו בעלות עליהם באופן מוחלט. סיטואציות כאלה מאפיינות חייבים הגרים עם הוריהם (והמיטלטלין ברשות החייב הינם בבעלות ההורים) או במקום בו החייב נשוי ולאשתו (שאיננה קשורה לתיק) זכאות על מחצית מהרכוש.
מיטלטלין בחזקת החייב
על פי סעיף 28(א) לחוק ההוצאה לפועל, מיטלטלין הנמצאים בחזקתו או על גופו של החייב הינם בבעלותו. זאת כמובן כל אימת שלא הוכח אחרת. יש לציין כי חזקה זו איננה חלה על רכב של החייב שחונה ברחוב ליד ביתו.
עיקול מיטלטלין שאינם בהחזקת החייב
במידה והזוכה טוען כי לחייב מיטלטלין אשר שייכים לו ואינם נמצאים בחזקתו, עליו להוכיח זאת בפני הרשויות. נטל ההוכחה במקרים אלו רובץ על כתפיו של הזוכה, וכל עוד מאמציו להוכיח בעלות על המיטלטלין יעלו חרס – דין העיקול להתבטל.
בעלות צד ג’ – מה עושים?
זוכים אשר נמצאים במצב בו מיטלטלין השייכים לחייב נמצאים בבעלות צד ג’, פונים בדרך כלל לקבלת פסק דין הצהרתי הקובע שמדובר ברכושו של החייב. במקרים בהם זוכה דורש לעקל את רכושו של החייב אשר נמצא בבעלות צד ג’, רשאי מי שבבעלותו לפעול באופן הבא. ראשית, עליו לפנות בבקשה לעיכוב הליכי העיקול עד למתן פסק דין הצהרתי.
קראו עוד בתחום:
- תביעה להפחתת ריבית והצמדה בתיק הוצאה לפועל
- בקשה לביטול אישור מכר בהליך מימוש משכנתא
- העברת דירה במתנה לבן לאחר פתיחי הליכי הוצאה לפועל?
בקשה זו מוגשת על ידי החייב או צד ג’ לראש ההוצאה לפועל. לאחר מכן, פונה צד ג’ או החייב לבית משפט השלום החוסה על המקרה ומבקש פסק דין הצהרתי עבורו. לעיתים, מתנה בית המשפט את עיכוב ההליכים בהפקדת ערובה על פי שיקול דעתו. במקרים בהם ראש ההוצאה לפועל מסרב לעכב את הליכי העיקול, רשאי בעל הדין לכרוך בקשה זו במסגרת הבקשה לפסק דין הצהרתי.
מהירות הגשת הבקשה
שימו לב, הליך הצהרתי חייב להינקט באופן מהיר ומבלי להשתהות. ראשית, צד ג’ המשתהה במקרים אלו עלול להתקשות בבית המשפט להוכיח את טענותיו (השופט יכול לשאול אותו – מדוע המתנת?). שנית, פסק דין הצהרתי איננו יכול להשיב את הגלגל לאחור, במקרה בו המיטלטלין נמכרו במסגרת הליכי ההוצאה לפועל.