מהי ריבית פיגורים?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5 |

ריבית פיגורים הינה ריבית אשר חייב משלם בעת שהוא מאחר בביצוע פסק דין שהתקבל על ידי שופט, או לאחר פקיעת מועד תשלום חוב. ריבית הפיגורים הינה ריבית השונה מהריבית ה"רגילה", שכן מטרתה איננה להיות חלק מן החוב, אלא היא הליך ענישתי אשר נועד לזרז את החייב לפרוע חובו.
אי לכך, ריבית פיגורים הינה גבוהה באופן משמעותי מריביות רגילות (כגון ריביות על הלוואות בבנק או עמלה בהחלפת כספים לדוגמא). בית המשפט הגדיר בפסיקתו את ריבית הפיגורים כריבית גבוהה במיוחד המשמשת רכיב עונשי.
קראו עוד בתחום:
- רשם ההוצאה לפועל ביטל חוב שהכפיל עצמו במשך שנים פי 23
- מחצית מהדירה שייכת לחייב, האם כונס הנכסים יפנה אותו מהמקרקעין?
- בקשת הארכת מועד הגשת ערעור - עיכוב בתום לב
כיצד נקבעת ריבית הפיגורים?
החשב הכללי במשרד האוצר אחראי על קביעת שערי הריבית וכל אחד יכול להיכנס לאתרו של החשב ולצפות בשיעורי הריבית. כיום עומדת הריבית הרגילה על 2.5% ואילו ריבית הפיגורים עומדת על 9%.
חוב בעקבות פסק דין
מתי הופכת ריבית רגילה לריבית פיגורים?
כל שלא נפרע בזמן נושא ריבית רגילה בשיעור של 2.5%. עם זאת, כאשר מוגשת תביעה לפירעון החוב, ופסיקה של בית המשפט קובעת כי על החייב לפרוע חובו מול התובע, יחל החוב לשאת ריבית פיגורים בגין כל יום אשר לא ייפרע הוא מיום מתן פסק הדין החלוט.
במילים אחרות – החוב יישא ריבית רגילה מיום מתן החוב עד ליום מתן החוב ועד לקבלת פסק הדין. כל יום נוסף שהחוב לא יפרע בו, הסכום יישא ריבית פיגורים של 9%.
חוב בעקבות שטר
דינו של חוב אשר נתבע בהליך הוצאה לפועל בעקבות שטר או המחאה, אינו כדין חוב הנובע מפסק דין. הריבית אשר יישא חוב של שטר אינה מוסדרת בחוק והצדדים אמורים להסכים עליה. אי לכך, הצדדים יכולים לפסוק ריבית נמוכה בהרבה גם מהריבית הרגילה, אך לעיתים, עלולה הריבית להיות גם גבוהה באופן משמעותי.
חובות בעקבות שטרות מול הבנקים אינם בעיה כה חריפה, שכן הבנקים נתונים לפיקוח ממשלתי על ידי המפקח על הבנקים. לווים נקלעים בדרך כלל לחובות קשים כאשר הם לוקחים הלוואות בשוק האפור בריביות גבוהות במיוחד. הלוואות אלו בשוק האפור הביאו אנשים רבים לסף תהום ואי לכך נחקק בישראל חוק הלוואות חוץ בנקאיות המפקח גם על הלוואות מסוג זה.
קראו עוד בתחום:
- החייב הגיש תצהיר שאינו מפורט - בקשת התנגדותו תדחה
- הוצאה לפועל - הרכב יעוקל למרות שההלוואה נפרעת בזמן
- בת הזוג זרקה את אזהרת ההוצאה לפועל לפח - האם יוארך מועד הגשת ההתנגדות?
כיצד ניתן לעכב את תשלום "ריבית הפיגורים"?
קיימות מספר שיטות אשר בעזרתן יכול חייב לעכב את תפיחת החוב עקב ריבית פיגורים. ראשית, יכול החייב להגיש בקשת התנגדות לראש ההוצאה לפועל, אשר מעכבת באופן מיידי את ריבית הפיגורים עד למתן החלטה בעניין הבקשה. דרך נוספת לעיכוב הריבית הינה תקיפתה בטענות כגון "ריבית עושקת", "תניה מקפחת בחוזה" כחלק מטענת "פרעתי".