תקנות הרפורמה בהוצאה לפועל יישומו על חייב רק לאחר קבלת מידע בעניינו
דרגו את המאמר |
|

האם ניתן להטיל תקנות רפורמת ההוצאה לפועל מבלי להוציא צו מסירת מידע על חייב?
האם יש לכלול את הוראת סעיף 66א’ לחוק ההוצאה לפועל ככוללת תנאי מוקדם והכרחי להטלת הגבלות והוא תנאי של נקיטה בהליכים לקבלת מידע על החייב?
התביעה שלפנינו אשר עניינה תיק הוצאה לפועל שהוצא כנגד ביצוע שטר חוב, עוסקת בשאלה זו. התיק דנן נפתח כנגד שלושה חייבים, אשר אחד מהם הוכרז כמוגבל באמצעים ואילו כנגד השניים האחרים נפתחו תיקים נוספים בלשכת להוצאה לפועל. יתרת החוב היום בתיק הינה כ- 65,000 ₪.
האזהרה נמסרה לשני החייבים בתחילת נובמבר 2006 ונקבעו להם צווי תשלומים חודשיים על סך 1,000 שקלים בחודש על פי טבלת מנהל בתי המשפט. למרות זאת, מאז ועד היום לא נפרע ולו תשלום אחד בידי החייבים. כמו כן, אף אחד מן החייבים לא התייצב לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל.
במהלך השנים ניסתה הזוכה לנקוט כנגד שני החייבים בהליכי גביה שונים, לרבות צווי מאסר, עיקולים (כולל עיקולי צד ג’) במדיה מגנטית וצווי עיכוב יציאה מהארץ. הליכים אלו לא הניבו כל גביה בפועל מהחייבים, והחייבים גם לא נאסרו בפועל, ואף לא הובאו בפועל בפני רשם ההוצל"פ. לגבי אחד מן החייבים רשמה המשטרה פעם אחת כי צו המאסר לא בוצע משום שהחייב לא אותר, ולגבי פעמים נוספות לגבי שני החייבים רשמה המשטרה כי החייבים "מוגבלים באמצעים", למרות שלפי רישומי מערכת ההוצל"פ הם לא הוכרזו ככאלה.
קראו עוד בתחום:
- רשם ההוצאה לפועל ביטל חוב שהכפיל עצמו במשך שנים פי 23
- מחצית מהדירה שייכת לחייב, האם כונס הנכסים יפנה אותו מהמקרקעין?
- בת הזוג זרקה את אזהרת ההוצאה לפועל לפח - האם יוארך מועד הגשת ההתנגדות?
- הוצאה לפועל - הרכב יעוקל למרות שההלוואה נפרעת בזמן
- חובות על סך 15 אלף שקלים הביאו לעיקול מכונית בשווי 140 אלף
האם יותר השימוש בתקנות הרפורמה?
עקב הנסיבות שנוצרו, והיות שמדובר בסרבני תשלום, ביקשה הזוכה להטיל על החייבים את ההגבלות לפי סעיף 66א לחוק:
- הגבלת רישיון נהיגה
- הגבלת דרכון
- הגבלת רשם החברות
- הגבלת בנק ישראל (שיקים)
- הגבלת כרטיסי חיוב (אשראי)
- הגבלת יציאה מן הארץ.
תקנות אלו הינן מכשיר אשר ביחד עם קבלת מידע על החייב, מהוות את אחד החידושים העיקריים והמשמעותיים בחוק המתקן, המוכר גם כרפורמה בהוצל"פ.
מכשירי גבייה אלו, אשר תפקידם לייעל את הליך הגבייה תוך כדי שהם מטילים סנקציות על רכושו של החייב ולא על גופו (הליך המאסר המסורתי), נכנסו לתוקפם בנובמבר האחרון גם לגבי תיקים ישנים.
במקרה דנן דחה בית המשפט את בקשתה של הזוכה להחיל על החייבים את המכשירים הללו רק משום שלא ביקשה היא המצאת צו למסירת מידע על החייבים (על פי סעיף 7ב’ בחוק). במילים אחרות, לא ניתן להטיל הגבלות אלא לאחר שננקט הליך של קבלת מידע על החייבים.
השופט הסביר את דחיית הבקשה מלשון החוק עצמה:
"התקיימו לגבי החייב התנאים כאמור, ושוכנע רשם ההוצאה לפועל כי הדבר מוצדק בנסיבות העניין, בהתחשב בפגיעה בחייב ובהליכים אחרים שננקטו לשם גביית החוב, לרבות הליכים לקבלת מידע על החייב, ככל הנדרש, רשאי הוא להטיל על החייב הגבלה כמפורט להלן, אחת או יותר".