למרות התיקון לחוק, לא נפגעו הליכי הגבייה בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|

למרות התיקון בחוק ההוצאה לפועל - לא נפגעו הליכי הגבייה
רשות האכיפה והגבייה העבירה לשר המשפטים נתונים מהם עולה שיכולת הגבייה של ההוצאה לפועל לא נפגעה בגין צמצום צווי המאסר וצווי ההבאה בהוצאה לפועל. עם זאת, דוד מדיוני, מנהל רשות האכיפה והגבייה, טוען כי עדיין מוקדם להעריך מה תהיה ההשפעה של ביטול פקודות המאסר באופן כליל על הליכי הגבייה. לדבריו, הרפורמה בעניין זה עדיין נמצאת בחיתוליה.
הנתונים משווים את יעילות הגבייה בהוצאה לפועל בין החודשים אוקטובר 2009 לספטמבר 2010, לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת. נתונים אלו מוגשים למשרד המשפטים בהתאם למעכב אחר השפעות התיקון לחוק הוצאה לפועל שנכנס לתוקפו בחודש מאי האחרון.
קראו עוד בתחום:
מדובר בתיקון אשר מטרתו הייתה להעלות את שיעור הגבייה של חובות ההוצאה לפועל תוך שיפור וייעול תפקודה של המערכת. במסגרת התיקון, צומצמה באופן משמעותי את האפשרות להמציא צווי מאסר וצווי הבאה כנגד חייבים בהוצאה לפועל.
על פי התיקון כיום, צו הבאה יינתן רק במידה וחלפו 60 ימים מהיום בו קיבל החייב הזמנה לבירור, אזהרה או הזמנה לחקירת יכולת. כמו כן, התיקון קובע כי לא יבוצע צו הבאה כנגד חייב אלא אם האחרון קיבל הודעה לגבי הביצוע של 14 ימים לכל הפחות.
מבחינת צווי המאסר, על פי התיקון לא ניתן להוציא צו שכזה כנגד חייב בטרם בה התייצב החייב לפני ראש ההוצאה לפועל. כמו כן, צו מאסר יינתן רק כנגד חייבים אשר חובם גבוה מ-2,000 שקלים ואם בין המועד להוצאתו לבין מועד הופעתו של החייב בפני הרשם להוצאה לפועל חלפה חצי שנה לפחות. זאת ועוד, הוצאת צו המאסר נתונה לשיקולו של ראש ההוצאה לפועל, בהתאם לנסיבות המקרה הספציפי.
עלייה בשיעור הגבייה
על פי הנתונים, בשנה הנוכחית נפתחו כ-435,000 תיקים בהוצאה לפועל ואושרו כ-91,000 צווי מאסר וצווי הבאה. זאת לעומת השנה הקודמת אשר במהלכה נפתחו כ-420,000 תיקים וניתנו כ-161,000 צווים. למעשה, חרף העובדה שמספר הצווים צנח ב-56%, נרשמה עלייה משמעותית בשיעור סגירת תיקים בהוצאה לפועל. בשנה האחרונה נסגרו כ-257,000 תיקים, זאת לעומת 218,000 בלבד בשנה שלפניה.
נתונים ראשוניים אלו מעידים על כך שיכולתה של ההוצאה לפועל לפעול כנגד חייבים ולהביא לסגירת תיקים לא נפגעה באופן משמעותי בשל צמצום צווי המאסר. זאת ועוד, רשות האכיפה והגבייה מדווחת על עלייה בסכומי הגבייה בשיעור של כ-4.5% (גביית חובות בסך של כמיליארד שקלים, לעומת 987 מיליון בשנה שעברה).
עם זאת, מנהל רשות האכיפה מוסר במכתבו לשר המשפטים כי לא ניתן עדיין לקבוע בוודאות מה תהיה ההשפעה על ביטול פקודות המאסר באופן כליל. לטענתו, אין עדיין מקום לקבוע מסמרות בעניין זה.