מהו מעמדו וסמכותו של רשם הוצאה לפועל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
בראש לשכות הוצאה לפועל עומד הרשם הממונה על ידי שר המשפטים, בהתאם לבחירת הוועדה לבחירת רשמים. הוועדה לבחירת רשמי הוצאה לפועל מונה חמישה חברים: שופט בית המשפט המחוזי, מנהל מערכת ההוצאה לפועל, הממונה על רשמי הוצאה לפועל, נציג לשכת עורכי הדין ונציג ציבור בעל השכלה משפטית.
תקופת כהונתם של חברי הוועדה לבחירת רשמים היא חמש שנים. כהונת רשם הוצאה לפועל מסתיימת בעת צאתו לפנסיה, או בגין התפטרות, או על פי החלטת הוועדה לבחירת רשמים, או על פי החלטת בית דין למשמעת.
במסגרת הרפורמה בחוק ההוצאה לפועל מאז שנת 2008, נוצר שינוי מבני של מערכת ההוצאה לפועל. לפני שמונו לתפקידם הרשמים עמדו בראש לשכת הוצאה לפועל שופטי ורשמי בית משפט השלום. בעקבות השינוי התרחבו הסמכויות השיפוטיות והמנהליות של הרשמים כדי למצות את מטרת המערכת שהיא גביית חובות ומימוש פסקי דין.
מהן סמכויותיו של הרשם?
רשמי הוצאה לפועל הם עובדי המדינה, שחלים עליהם הדינים החלים על עובדי המדינה. הרשמים עוסקים בפרוצדורה למילוי פסקי דין ומסמכים אחרים המוגשים לביצוע. תפקידם להחליט בבקשות המוגשות על ידי חייבים או זוכים ולהכריע במחלוקות בין הצדדים בתיקי הוצאה לפועל. סמכויותיו המנהליות של הרשם כוללות: הטלת עיקולים, מינוי כונס נכסים, הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ ועוד. הרשם רשאי לדון ולהחליט ולהורות על פי שיקול דעתו בבקשות בכל נושא הנוגע לניהולו במסגרת הליך הוצאה לפועל.
לצורך הפעלת לחץ על החייב לפירעון החוב הוא רשאי להטיל הגבלות בתחומי הנפקה או חידוש של רישיון נהיגה ודרכון, שימוש בשיקים, ייסוד תאגיד או חברות ושימוש בכרטיסי אשראי. סמכויות שיפוטיות של הרשם הן: חיוב נאמן וצד שלישי בתשלום חוב פסוק וחיוב כונס נכסים בפיצוי בגין נזק שגרם. דינם של החלטות וצווים של הרשם, בנושא אכיפה והוצאה לפועל, כדין החלטה או צו של בית משפט.
קבלת מידע ללא חתימת החייב על כתב ויתור סודיות
הרשם יכול לקבל מידע על כתובתו ונכסיו של החייב ללא צורך בחתימה של החייב על כתב ויתור סודיות. כמו כן הוא רשאי לפנות לגורמים שונים לצורך קבלת תמונה מלאה אודות מצבו הפיננסי. הרשם רשאי לפנות אל רשם האוכלוסין, רשויות מקומיות, משרד הרישוי, המוסד לביטוח לאומי, בנקים, חברות אשראי, כונס הנכסים הרשמי, רשם האגודות השיתופיות, חברת חשמל, רשם החברות והשותפויות, רשויות, חברות ומוסדות פיננסיים וגופים נוספים.
עם זאת סמכותו של הרשם אינה בלתי מוגבלת, והוא אינו רשאי לשנות את פסק הדין שניתן על ידי הערכאה המשפטית או להוסיף, לגרוע ממנו או לתקנו, אולם הוא רשאי להגיש בקשת הבהרה לגבי פסק הדין. כמו כן אין לרשם סמכות לתת החלטה בתיק פרטני, שהיא בעלת השלכה גורפת לגבי תיקי הוצאה לפועל דומים, והוא אינו בעל סמכות הרשם לקיים דיון בטענת פרעתי ובפסקי דין בעניין אחריות נאמן, כונס נכסים וחיוב צד ג'.