www.what2do.co.il

תביעה להפחתת ריבית והצמדה בתיק הוצאה לפועל

דרגו את המאמר

תביעה להפחתת ריבית והצמדה בתיק הוצאה לפועל

הפחתת הפרשי הצמדה וריבית בגלל שיהוי של הזוכה

 

סעיף 81 א(ד) לחוק ההוצאה לפעל קובע כי ראש ההוצאה לפועל רשאי, לפי בקשת החייב ומטעמים מיוחדים שירשמו, להקטין את תוספת הפרשי ההצמדה והריבית העומדת כנגד חוב. באחת מפסיקותיו קבע בית המשפט כי לאור סעיף זה, קיימת סמכות לראש ההוצאה לפועל להורות על הפחתת הפרשי ריבית והפרשי הצמדה במקרים בהם הזוכה נמנע מביצוע פעולה כלשהי בתיק במשך זמן רב.

 

      קראו עוד בתחום:

 

בבואו של ראש ההוצאה לפועל לבחון תיקים אלו, מתייחס האחרון לעיקרון תום הלב (לדוגמא, האם הזוכה ידע שהוא זוכה, האם הזוכה היה בקו הבריאות, וכו’). עיקרון תום הלב תופס את מקומו בתיקי הוצאה לפועל מתוך הראיה כי הזוכה הוא זה אשר על פי רוב מנהל את התיק.

 

במילים אחרות - תיק ההוצאה לפועל אינו יכול לשמש "תוכנית חסכון" לזוכה, ולאחרון אסור לו להמתין עד אין קץ, ללא נקיטת הליכים, תוך צבירת הפרשי הצמדה וריבית.

 

החייב מצפה לסיים את התיק, אך הזוכה מנהל אותו

בית המשפט קבע כי לא מדובר בהטלת חובה על זוכה לרדוף אחר חייב מתחמק (לדוגמא - מחליף כתובות סדרתי). יחד עם זאת הפסיקה הכירה בכך שיש להימנע מלהעניק סעד לזוכה שלא נקט בהליכים למימוש של שטר במשך זמן רב. וזאת לאור עקרון תום הלב החל באכיפת חיובים בהתאם לחוק ההוצאה לפועל, ובכלל זה בדרך שבה מנהל הזוכה את התיק.

לסיכום, בית המשפט עמד על כך שאין להתעלם מן הצפייה הלגיטימית של החייב לסיים את התיק, ואם הזוכה נמנע מלעשות כן במשך שנים רבות, לא תמיד ייהנה האחרון מהריבית והצמדה.

דוגמא לפסק דין - לא נעשתה פעולה בתיק במשך 5 שנים

דיון בעניין הפרשי הריבית והצמדה הונח לפתחו של בית המשפט לאחרונה, ובמסגרתו טענה החייבת כי הייתה בטוחה שהחוב נפרע, ואילו הזוכה השתהה במשך 10 שנים מלנקוט בכל פעולה בתיק.

 

מקורו של התיק היה בשני שטרות שהוגשו לביצוע בשנת 1995. החייבת טענה כי הייתה היא בטוחה שהתיק נסגר, אך לפתע - עשר שנים מאוחר יותר - הופיעו מעקבלים בפתח ביתה. השופטת קבעה כי אמנם אין לסגור את התיק (שכן לא הוכח כלל שהחוב נפרע), אך יש לבחון היטב את התנהלותו של הזוכה בנוגע לחוב.

 


השופטת קבע כי עלה פגם בהתנהלות הזוכה אשר לא פעל בתיק במשך תקופה ארוכה. עיון בתיק העלה כי ההליך האחרון שננקט היה בשנת 2002 (עקול במדיה אצל צד ג’) ולאחר מכן עיקול רכב בשנת 2007. דהיינו, הנתונים במחשב הצביעו על כך שבמשך תקופה של 5 שנים לא הייתה כל פעולה בתיק הנ"ל. כמו כן, בית המשפט ציין שייתכן וגם העיקולים במדיה (עיקולים שנשלחים לבנקים ולחברות ביטוח) לא היו בידיעת החייבת.

"אכן, אין אני סבורה כי יש מקום להורות על סגירת התיק. מדף החשבון עולה כי החוב לא נפרע על ידי החייבת בכל שלב שהוא. לאור האמור לעיל יש מקום להורות על הפחתת הפרשי הצמדה וריבית שנצברו בתיק, וזאת בהתאם לסמכותי בסעיף 81 א(ד) לחוק ההוצאה לפועל", כתבה השופטת בפסק הדין.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

בקשה לפסק דין הצהרתי על מיטלטלין, מהי?

סיטואציות כאלה מאפיינות חייבים הגרים עם הוריהם (והמיטלטלין ברשות החייב הינם בבעלות ההורים) או במקום בו החייב נשוי ולאשתו (שאיננה קשורה לתיק) זכאות על מחצית מהרכוש... 

מהם התנאים למתן פסק דין הצהרתי?

וכדי שהשופט יוכל לשקול את הנסיבות, הוא זכאי לדעת, לשם מה נתבקש ליתן את ההצהרה, שלא יתן אותה סתם באויר... 

עיזבון עם חובות בהליך הוצאה לפועל

האם לאחר מותו של החייב, זכאים יורשיו לעיזבונו או שמא עליהם לשלם את חובותיו? 

צו הבאה במסגרת הוצאה לפועל

צו הבאה במסגרת הוצאה לפועל

צו הבאה יוכל כאמור להיות מוצא כנגד החייב רק כאשר הנושה ביקש זאת מראש ההוצאה לפועל... 

שלילת רישיון על ידי לשכת ההוצאה לפועל - אימתי?

מהי הרפורמה בחוק ההוצאה לפועל? אימתי ניתן לשלול רישיון נהיגה של חייב על ידי ההוצאה לפועל? האם אפשר להתנגד לשלילת הרישיון? 

אגרות הוצאה לפועל

הודעת ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) התשס"ח - 2008 ... 

איתור חייבים וגביית חובות בהוצאה לפועל

איתור חייבים וגביית חובות בהוצאה לפועל

האם ניתן לאתר חייבים בהוצאה לפועל? מהם שירותי איתור חייבים והאם הם יעילים? כיצד עושים זאת נכון? 

פתיחת תיק - הוצאה לפועל

פתיחת תיק - הוצאה לפועל

איך מגישים בקשת ביצוע בהוצאה לפועל? איך לפתוח תיק? כיצד פותחים בהליכי הוצאה לפועל? 

איך לפתוח תיק בהוצאה לפועל?

איך לפתוח תיק בהוצאה לפועל? על מה חשוב להקפיד בעת פתיחת תיק בהוצאה לפועל? 

נקיטת הליכים בהוצאה לפועל

אילו הליכים אפשר לנקוט במסגרת הליכי הוצאה לפועל? מהי נקיטת הליכים בהוצאה לפועל כנגד החייב? 



תגיות: בדיקת קישורים של חוב,
המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.