איך לפתוח תיק בהוצאה לפועל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 3.2 מתוך 5 |
לעיתים, זוכה לפי פסק דין או שטר כספי מתקשה לגבות את חובו מן החייב. לא אחת, כל הניסיונות לגבות את החוב עולים בתוהו והזוכה נאלץ לשקול פנייה ללשכת ההוצאה לפועל. להלן מאמר קצר העוסק בשאלה "איך לפתוח תיק בהוצאה לפועל?".
במידה ואתם מעוניינים לפתוח תיק בהוצאה לפועל, חשוב לשים לב למספר דגשים. ראשית, יצוין כי החוק איננו מחייב פתיחת תיק בהוצאה לפועל באמצעות קבלת ייעוץ משפטי. דהיינו, כל אחד יכול ללכת ללשכת ההוצאה לפועל, למלא את הטפסים הדרושים, להציג את המסמכים הרלבנטיים, ולפתוח תיק כנגד החייב. עם זאת, היות ועסקינן בפרוצדורה בירוקרטית ומשפטית מורכבת, אשר לכל אחד משלביה יכול להיות השפעה על תוצאתה הסופית, מומלץ להיעזר בעורך דין. עורך דין אשר בקיא ברזי הליכי ההוצאה לפועל, יוכל להביא לייעול פתיחת התיק ובכך להגדלת הסיכויים לפירעון החוב.
ישנם מספר טפסים אשר יש למלא בעת פתיחת תיק בהוצאה לפועל. טפסים אלה ממולאים בהתאם למקור הזכות היושבת בבסיס החוב אשר את מימושו מבקש הזוכה להשיג. ניתן להשיג את הטפסים הנ"ל בלשכת ההוצאה לפועל או להורידם באינטרנט.
טפסים לפתיחת תיק בהוצאה לפועל כוללים פרטים שונים אודות הזוכה, החוב והחייב. חשוב להקפיד על רישום מדויק ככל הניתן של כתובת החייב, וזאת על מנת לפשט ולייעל את פעולות ההוצאה לפועל שיינקטו כנגדו בהמשך.
למשל, מילוי כתובת לא נכונה עלולה להביא לשליחת אזהרה למען שגוי, וכך לעכב משמעותית את היכולת לנקוט בהליכים "חזקים" יותר כנגד החייב. כמו כן, במידה והזוכה מציין בטפסים כי הוא פנה אל החייב במסגרת מכתב דרישה בטרם הוא כיתת רגליו להוצאה לפועל, יש לכך משמעות מבחינת יכולתו של האחרון לנקוט בהליכים כנגד החייב גם טרם משלוח אזהרה.
פתיחת תיק בהוצאה לפועל נעשית בצירוף המסמכים הבאים:
- צילום של המסמך המקים את עילת החוב (צילום פסק הדין, הפסיקתא, שטר חוב מקורי, שיק מקורי וכדומה).
- אישור על תשלום אגרה כחוק.
- ייפוי כוח במידה ועורך דין מייצג את הזוכה בהליכי ההוצאה לפועל.
תשלום אגרה
פתיחת תיק בהוצאה לפועל כרוכה בתשלום אגרה מיוחדת. אגרה זו נקבעת בהתאם לגובה החוב ועל בסיס סכום מינימאלי המשתנה מעת לעת. כמו כן, שיעורה של האגרה משתנה גם בהתאם לעילת החוב. לדוגמא, במידה ותיק ההוצאה לפועל נפתח מחמת אי ביצוע פסק דין, האגרה עומדת על 1% מערך החוב. אם שטר חוב היה העילה לפתיחת התיק, פתיחת התיק תחייב את הזוכה לשלם אגרה בשיעור של 1.25%. לעיתים, ראש ההוצאה לפועל יכול להתיר הפקדת ערובה חלף תשלום אגרה זו. מיותר לציין כי תשלום האגרה מהווה חלק מהחוב והוא מונח לפתחו של החייב.
ייעוץ משפטי
כפי שצוין לעיל, ניהול הליכי הוצאה לפועל איננו עניין פשוט כלל וכלל. אי לכך, במידה ואתם מחליטים לפנות להוצאה לפועל, ייעוץ משפטי מעת עורך דין מטעמכם יכול בהחלט להיות משמעותי, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. עורכי דין העוסקים בתחום יודעים כיצד להתמודד עם טענות שונות מצד החייב ואיך ניתן "לייעל" את ההליכים בהוצאה לפועל ולזרזם. חשוב להדגיש כי פתיחת תיק בהוצאה לפועל איננה מעידה בהכרח על כך שהזוכה עומד לקבל בקרוב את החוב.
פעמים רבות, החייב יגיש בקשת התנגדות ו/או יטען כי הוא פרע את הסכום מבעוד מועד (טענת פרעתי). טענות כגון דא יביאו את הצדדים להתדיינויות משפטיות. ברור אפוא כי ניהול התדיינות משפטית באופן עצמאי, ללא עורך דין, איננה מומלצת בכל מקרה. מקל וחומר כאשר עסקינן בסוגיות הקשורות להוצאה לפועל (המבוססות על אחד החוקים המורכבים והמסובכים ביותר בספר החוקים הישראלי). יתרה מכך, מומלץ שלא לקבל עצות והמלצות מחברים, מכרים וקרובי משפחה ("שעברו את זה"). חוק ההוצאה לפועל הינו חוק דינאמי אשר הוראותיו משתנות מעת לעת בהתאם לתיקונים ותקנות שונים.