עיזבון עם חובות בהליך הוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|

חייב שנפטר, האם החובות חלים על עיזבונו?
סעיף 78 לחוק ההוצאה לפועל קובע שבמידה ומת החייב אשר נפתחו הליכי גביה כנגדו, אין במותו כדי למנוע את ההליכים נגד עיזבונו או להפסיקם (בין שהעיזבון חולק ובין שטרם חולק). על פי החוק, ראש ההוצאה לפועל רשאי לנקוט הליכים לפי חוק ההוצאה לפועל כלפי נכסי העיזבון שבידי מנהלי העיזבון או היורשים, לרבות הזוכים במנה לפי צוואה.
קראו עוד בתחום:
- האם ניתן לעקל ציוד משרדי של עורך דין על ידי ההוצאה לפועל
- האם אי ידיעת קרוא וכתוב יכולה להביא לביטול שטר חוב?
- בית המשפט ביטל עיקולים נגד אשתו של סרבן מס
- גביית חוב מערבים בעקבות חייב שברח מן הארץ
סעיף זה יוצר אפוא רציפות מלאה בביצוע הליכי ההוצאה לפועל שאינם נקטעים ואינם נפסקים עם מותו של החייב. ההליכים נמשכים כסדרם, מכיוון שהחוב העומד למימוש איננו חובם האישי של היורשים, אלא חובו האישי של החייב.
האם חוב עובר גם ליורשים קטינים?
רציפות זו נמשכת גם במקרה בו יורשיו של המנוח הינם קטינים. יורשים קטינים אינם יכולים לדרוש את הפסקת הליכי ביצוע גביית החוב, ועליהם לשלם את חובו של המוריש מתוך העיזבון שנפל בחלקם וממנו בלבד. קטין שזוכה בעיזבונו של חייב אינו בעל חסינות בפני פירעון החוב רק בשל היותו קטין, ואין הזוכים צריכים להיפגע מכיוון שחייב מסוים השאיר אחריו יורשים קטינים.
מן הפסיקה ידוע כי כל עוד חובות העיזבון לא שולמו, לא יקבל שום יורש את חלקו בעיזבון. המחוקק קבע זאת באופן מפורש בסעיף 107(א) לחוק ההוצאה לפועל האומר ש’אחרי סילוקם של חובות העיזבון ושל המזונות מן העיזבון תחולק יתרתו בין היורשים'.
הרציונל מאחורי הסדר זה, מלמד על רצונו של המחוקק להגן על הנושים, ולהבטיח את פירעון החוב טרם חלוקת העיזבון ליורשים. כמו כן, יש בתפיסה זו ללמד כי אין מקום שהחובות יחשבו כחובות של היורש, עם המגבלות שיכולות לחול עליו בהקשר זה (דהיינו, היורשים לא מסתכנים בדבר פרט לירושתם).