שלילת רישיון על ידי לשכת ההוצאה לפועל - אימתי?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

מליאת הכנסת אישרה בנובמבר 2008 את התיקון לחוק ההוצאה לפועל אשר ידוע גם כרפורמה בהוצאה לפועל. תיקון זה לחוק העניק סמכויות נרחבות בידיו של רשם ההוצאה לפועל בבואו לפעול לשם גביית חובות. כמו כן, הרפורמה ביססה מספר הגנות על חייבים מעוטי יכולת כגון מניעת פינוי משפחות חייבים מדירה ללא מציאת דיור חלופי, אי הוצאת צווי מאסר כנגד חייבים בחובות הנמוכים מ-2,500 שקלים ועוד.
ח"כ פרופ' מנחם בן ששון (קדימה), יו"ר וועדת החוקה של הכנסת, הביע תקווה כי הרפורמה תייעל באופן משמעותי את הליך גביית החובות בלשכת ההוצאה לפועל. הצטרף לדבריו שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, באומרו כי מדובר בשינוי המשמעותי ביותר בחוק ההוצאה לפועל בעשר השנים האחרונות.
קראו עוד בתחום:
- תביעה נגד ערב בהוצאה לפועל - התיישנות החל ממתן אישור מיצוי הליכים
- הטלת סנקציה של הגבלת רישיון נהיגה על חייב בהוצאה לפועל
- אחריות צד שלישי להעברת משכורת של חייב - הליכי הוצאה לפועל
- למרות התיקון לחוק, לא נפגעו הליכי הגבייה בהוצאה לפועל
הלשכה להוצאה לפועל, אשר בראשה יושב הרשם להוצאה לפועל, הינה הגוף השלטוני האחראי על גביית חובות. במקרים בהם חייבים מתחמקים מתשלום חובותיהם, רשאי רשם ההוצאה לפועל להורות על הטלת סנקציות שונות עליהם. סנקציות אלו היו עד לא מזמן עיקולים, צווי מאסר, הגבלת חשבונות בנק ועוד. כיום, במסגרת הרפורמה להוצאה לפועל, ניתנו בידיו של רשם ההוצאה לפועל סמכויות נוספות להטיל מגבלות שונות על חייבים אשר אחת המפורסמות בהן היא שלילת רישיון נהיגה.
עד לרפורמה זו, ניתן היה לשלול את רישיון הנהיגה של אדם רק בכפוף לביצוע עבירת תעבורה. שלילת הרישיון נעשתה עד לאחרונה על ידי קציני משטרה באופן זמני או בתי המשפט לתעבורה למשך תקופות ארוכות יותר. כיום, רשם ההוצאה לפועל מצטרף אף הוא לבעלי סמכות זו.
המסגרת המשפטית לשלילת רישיון הנהיגה
את ההוראה המשפטית המעניקה סמכות שלילת רישיון הנהיגה לרשם ההוצאה לפועל ניתן למצוא בסעיף 66א(6) לחוק ההוצאה לפועל. על פי סעיף זה, רשם ההוצאה לפועל רשאי להורות על שלילת רישיון נהיגה של חייב כל אימת ששוכנע הוא מדובר בסנקציה מוצדקת בהתאם לנסיבות המקרה הנדון.
בין שיקוליו של הרשם להוצאה לפועל במקרה זה, מתייחס הרשם לפגיעה האפשרית בחייב, ובהליכים נוספים אשר ננקטים כנגדו במסגרת חובותיו (לרבות הליכים בנוגע לקבלת מידע על החייב). חרף העובדה שמדובר בסנקציה משמעותית, הזוכים המבקשים את שלילת רישיון החייב עומדים בפני מספר מכשולים בבואם לדרוש את שלילת הרישיון.
סעיף 66ב(א) לחוק קובע כי שלילת רישיון חייב תהיה בהתקיים אחד התנאים הבאים:
- החייב הופיע בפני רשם ההוצאה לפועל לפי צו הבאה או בדרך אחרת והוכח בפני הרשם להוצאה לפועל כי מדובר באדם בעל יכולת כלכלית לפרוע חובו אשר מתחמק מכך. כמו כן, החייב לא השכיל להציג כל הסבר סביר לאי התשלום והחוב גבוה מ-500 שקלים.
- החוב הנוגע לחייב נובע מתשלום מזונות המגיעים לבן זוגו של החייב, הורהו או ילדו. זאת למעט חוב מזונות אשר גובה המוסד לביטוח לאומי.
- החייב הינו בעל יכולת המשתמט מתשלום חובו לפי סעיפים 7ג, 67(ד), 69יא(ד) או 69יג(ד) ובלבד שחלפו שישה חודשים ממועד המצאת האזהרה במידה ומדובר בחוב של 2,500 שקלים ומעלה, או שנה במידה והחוב עומד על 500 שקלים ומעלה.
פגיעה ביכולתו של החייב להתפרנס
שלילת רישיון הנהיגה של חייב עלולה באופן ישיר לפגוע ביכולתו של החייב להתפרנס. כפועל יוצא מכך, עלולה להיות פגיעה באפשרותו להחזיר את החוב. במקרים רבים, חייבים יכולים לטעון כי שלילת רישיון הנהיגה בנסיבות המקרה פוגעת ביכולתם לפרוע החוב.
עם זאת, חייב המציג טענה זו צריך להוכיח כי הגבלת הרישיון מהווה פגיעה של ממש בעיסוקו, וזאת בהבדל מפגיעה רגילה שכן ברור ששלילת רישיון הנהיגה עלול להטיל קשיים בדרכו של חייב להתפרנס.
שלילת רישיון נהיגה וביטולה בגין מצב בריאותי
עילה נוספת לביטול או הימנעות מהטלת סנקציית שלילת רישיון נהיגה של חייב היא מצב בריאותי ממנו סובל החייב או קרוב משפחה התלוי בו. במקרים אלו, רשם ההוצאה לפועל ימנע משלילת רישיון הנהיגה של החייב.
הגשת בקשת התנגדות
חייבים אשר רישיון הנהיגה שלהם נשלל בעקבות הפעלת סנקציה זאת על ידי הרשם להוצאה לפועל, רשאים להתנגד לכך. התנגדות זו נעשית על ידי הגשת בקשה לפקיד ההוצאה לפועל. לבקשה זו יש לצרף תצהיר בנוגע למצב כלכלי, עילות לפגיעה של שלילת הרישיון בפרנסה או מצב בריאותי, התחייבות לטיפול בתיקים בהוצאה לפועל והתחייבות להסדרת החובות העומדים כנגד החייב.