נושה הגיש תביעה עבור מחצית חוב נגד אשתו של החייב
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

אחריות אישה מול נושה לתשלום מחצית חוב של בעלה
פעמים רבות, כאשר חייבים נאלצים להתמודד עם נושים הסוגרים עליהם, מנסים הנושים לטעון לשיתוף אשתו של החייב בחובותיו. בתי המשפט ניסו לבחון לא אחת מהו המועד בו מתגבש השיתוף בזכויות ובחובות בין בני הזוג? לאמור, החל ממתי מוענקת זכות לצד שלישי כלפי בן הזוג האחר?
הפסיקה קבע כי בעניין זה תיתכנה שלוש גישות אפשריות:
גישה אחת גורסת כי השיתוף מתגבש עם תחילת אורח החיים התקין והמאמץ המשותף בין הצדדים. מאותו מועד, וכל עוד השיתוף מתקיים, הוא מפעיל את דיני המשפט הפרטי באופן שוטף ונמשך. על פי גישה זו, בהתקיים אורח חיים תקין ומאמץ משותף, כל זכות וחובה אשר בן זוג אחד רוכש, במהלך הקשר ביניהם, כלפי צד שלישי או כלפי כולא עלמא, מועברים מיד לבן הזוג האחר.
גישה שנייה גורסת כי השיתוף בין בני הזוג אינו מלווה את חיי השיתוף באופן נמשך. על פי גישה זו, השיתוף מתגבש רק כאשר במערכת היחסים בין בני הזוג מתרחש אירוע קריטי, המביא למשבר ביחסיהם או לסיום חיי השיתוף, ולצורך לגבש את דיני המשפט הפרטי בעניין השיתוף.
מועד קריטי כזה הוא מות אחד מבני הזוג, גירושין, או אירוע אחר המעמיד את היחסים בין בני הזוג בסכנה משמעותית. כל עוד אירוע כזה לא מתרחש, הזכויות והחובות כלפי צד שלישי או כלפי כולי עלמא הן של בן הזוג שפעל לרכישתן, ואין הן מועברות לבן הזוג השני. עם התרחשותו של האירוע הקריטי, מתגבש השיתוף וחלות התוצאות עליהן עמדנו.
גישה שלישית – גישת ביניים – גורסת כי יש להבחין בין נכסים בעלי אופי משפחתי מובהק, ובמרכזם דירת המגורים, לבין שאר הנכסים. לגבי הנכסים המשפחתיים, מתגבש השיתוף עם תחילתם של חיי השיתוף – כלומר אורח חיים תקין ומאמץ משותף – והיא מלווה את בני הזוג באופן שוטף ונמשך. נמצא, כי לגבי נכסים משפחתיים מובהקים תחול הגישה הראשונה. לגבי שאר הנכסים, השיתוף מתגבש – כאמור בגישה השנייה – רק בהתרחש אירוע קריטי.
דוגמא לפסק דין - בחירת מועד קריטי
עניין זה הונח לאחרונה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. במקרה דנן, ערב אשר נתן ערבות עסקית לאדם על סך 280,000 שקלים הגיש תביעה להשבת הכספים כנגד אשתו של החייב. על פי כתב התביעה, התביעה הוגשה נגד האישה משום שיש להכיר באחריותה למחצית החוב החלוט. התובע טען בבית המשפט כי חבותה זו של האישה נובעת מהלכת השיתוף בין בני זוג.
השופט ציין בפסק הדין כי הלכת השיתוף כוללת, בין השאר, השתתפות מלאה בחובות כמו גם בזכויות. עם זאת, בניגוד לזכויות משותפות, הלכת השיתוף אמורה להגיע למועד קריטי ביחסים בין בני הזוג בכדי שחוב שנוצר בין אחד מבני הזוג כלפי צד שלישי יחול גם על בן הזוג השני.
קראו עוד בתחום:
- האם צד ג' ישלם חוב אשר מגיע לחייב עבור זוכה בתיק הוצאה לפועל?
- עיקול דירה של בתו וחתנו של חייב או שמא ביטול עיקול?
- עיקול משכורת בעקבות חוב על פי פקודת העיריות
- עיקול מיטלטלין המשמשים לפרנסה, האמנם?
עם זאת, כל אימת שה"מועד הקריטי" לשיתוף בחובות טרם הגיע בעניין חוב מסוים, צד ג’ אינו רשאי לדרוש מחצית מן החוב מבן הזוג של החייב. על פי פסיקה קודמת של הנשיא לשעבר, השופט אהרון ברק, מועד קריטי זה יכול להיות מוות, משבר חמור בין בני הזוג, אירוע כלכלי חריג או כל אירוע המתאים לכך מבחינת החקיקה והפסיקה. עם זאת, השופט בן ארי קבע במקרה דנן כי מועד קריטי מסוג זה לא חל על הצדדים. אי לכך, תביעתו של הערב כנגד אשתו של החייב נדחתה.