האם ניתן לעקל מיטלטלין למרות טענות אישה כי הציוד נרכש מכספה ועל ידה?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

מיטלטלין בבית החייב אינם שייכים לאשתו באופן בלעדי
כנגד אדם נפתחו תיקי הוצאה לפועל וכעת מיטלטלין בביתו עומדים בפני סכנת עיקול מטלטלין. אשתו של החייב הגישה תובענה בדרך של המרצת פתיחה, ובמסגרתה ביקשה מבית המשפט פסק דין הצהרתי הקובע כי המיטלטלין המפורטים ברשימת ההוצאה לפועל אינם של בעלה אלא שלה. לטענתה, היא רכשה את הציוד מחשבונותיה האישיים ובמיטב כספה, ועל כן מדובר בריהוט ומכשירים השייכים לה ולה בלבד.
בנק הפועלים, הזוכה בתיק, טען כי מדובר בניסיון ברור של האישה לסייע לחייב להתחמק מנושיו. אי לכך, לטענת הבנק, יש לקבוע כי המיטלטלין ברשימה שייכים לחייב וניתן לעקלם. בית המשפט קבע כי יש לקבל את תביעתה של האישה, אך באופן חלקי בלבד.
קראו עוד בתחום:
-
טיבו של הליך ביצוע עיקול מטלטלין - בקשה לפסק דין הצהרתי על מיטלטלין, מהי?
- עיקול מיטלטלין המשמשים לפרנסה, האמנם?
- מהי זכות העיכבון?
בפסק הדין נכתב כי אין להתעלם מכך שמדובר בבני זוג נשואים, אשר לא התגרשו, וגרים ביחד. כמו כן, המבקשת לא הציגה בפני בית המשפט אסמכתאות לכך שהיא רכשה את הציוד מכספה. לטענתה, מדובר בציוד אשר נרכש מלוחות יד שנייה באינטרנט ועל כן היא אינה מחזיקה בידיה באסמכתאות רלבנטיות. בית המשפט דחה טענה זו בקובעו כי גם רכישה ביד שנייה יכולה להיות מוכחת על ידי מועדי רכישה, הוכחת הוצאת כספים (על ידי תדפיסי חשבון בנק) וכדומה. במילים אחרות, הטענות כי הציוד נרכש על ידי המבקשת מכספה הפרטי נטענו בעלמא.
עיקול משכורת במסגרת מזונות - ניסיון להתחמק מנושים
האישה טענה כי משכורתו של בעלה, בסך 12,000 שקלים, מועברת אליה ולילדים מתוקף צו עיקול אשר הוטל על המשכורת בבית הדין הרבני (בגין מזונות). מדובר בפסק דין אשר ניתן לטובת המבקשת על ידי בית הדין הרבני לאחר שהאחרונה ביקשה לעקל את הדירה, המיטלטלין והמשכורת של החייב בשלמותה, וזאת על מנת לסייע לחייב משום שהאחרון "סטה קצת מהדרך". במילים אחרות, המבקשת עשתה עם בעלה יד אחת על מנת לעקוף נושים אחרים של הגבר ולהבטיח כי משכורת החייב לא תעוקל בידי אחרים.
חוק יחסי ממון בין בני זוג, השתל"ג-1973, קובע כי ההסדר הרכושי החל על זוגות שנישאו לאחר כניסתו של החוק לתוקף,הינו שיטת השיתוף הדחוי. שיטה זו שומרת על הפרדה של נכסי בני זוג במהלך הנישואים, וחלוקת הרכוש המשותף נעשית עם פטירת אחד מבני הזוג או עם הגירושין. יחד עם זאת, ישנו שיתוף בין בני זוג גם מכוח הוראות הדין הכללי, כגון רכישת מיטלטלין ביחד במסגרת חיי נישואים באופן בו השיתוף נמצא תחת חסותן של הוראות חוק המיטלטלין, התשל"א-1971.
לסיכום, נקבע כי יש לדחות את הבקשה בכל הנוגע לבעלות מוחלטת של האישה על המיטלטלין. עם זאת, נקבע גם כי לא מדובר במיטלטלין השייכים באופן בלעדי לחייב, והאישה היא בעלת מחצית הזכויות בציוד זה.