האם כספי פיצויי הפיטורין מוגנים מפני נושי העובד?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5 |
חייב בתיק ההוצאה לפועל, שהוא נכה צה"ל, הגיש ערעור על החלטת הרשמת, אשר קבעה כי עליו להעביר את כספי פיצויי הפיטורין לידי הנושים לטובת כיסוי חובותיו.
החייב ביקש לבטל את העיקול בטענה כי על פי חוק פיצויי פיטורין אין לעקל את הפיצויים וטען כי הוא זקוק לכספים לצורך טיפולים רפואיים. מנגד הנושה התנגדה לבקשה וטענה כי החוק נועד להגן על הפיצויים מפני חובות המעסיק, ולא מפני החובות של העובד לנושיו. בית משפט השלום בתל אביב - יפו נדרש להכריע בעניין זה.
רשמת ההוצאה לפועל קבעה כי כספי הפיצויים אינם מוגנים מפני עיקולים, והורתה על מימושם והעברתם לתיק ההוצאה לפועל. עוד קבעה כי החייב לא הבהיר מדוע הכספים נדרשים לו מעבר לקצבאות שהוא מקבל לטיפולים רפואיים בקופת חולים, והתרשמה שלא מדובר בטיפול דחוף ומציל החיים.
החייב טען כי כספי הפיצויים אינם ניתנים לעיקול על פי חוק פיצויי פיטורין
לאחר שניתנה החלטה זו, החייב הגיש בקשה לביטול הליכי עיקול על פיצויי פיטורין, הניתנים למשיכה, ומוחזקים אצל צד שלישי. החייב טען כי הפיצויים אינם ניתנים לעיקול על פי סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורין. לחלופין טען כי הוא נכה צה"ל, והוא זקוק לכספים אלו לצורך מימון טיפולים רפואיים שאינם ניתנים לו בסל הבריאות ובמסגרת ביטוחי בריאות משלימים.
מנגד הזוכה בתיק ההוצאה לפועל התנגדה לבקשה. וטענה כי החוק לפיצויי פיטורין נועד להגן על כספי העובד בפני נושי המעסיק, אולם לא באו להגן על כספי העובד מפני נושיו שלו.
הנושים רשאים לעקל את הכספים לאחר שיצאו מהקרן
בית המשפט קבע על פי פסיקת קודמות, כי כל עוד כספי פיצויי פיטורין מופקדים, וטרם התגבשה זכאותו של העובד לקבל אותם, אז לא ניתן לעקל אותם, אולם המצב שונה כאשר הכספים כבר יצאו ממסגרת הקרן, והפכו לכספי החייב, שהם בני עיקול. לפיכך לאחר שזכותו של העובד התגבשה, נושיו יכולים לעקלם.
בית המשפט ציין כי יש להכריע בכל עניין לגופו, על פי הנסיבות האישיות של החייב. כך למשל, במקרה שכספים המשמשים חייב לאחר אובדן מקום עבודה, והם מקור פרנסתו היחיד, חלק מהכספים יוגן מפני עיקול. עם זאת כאשר לחייב מקור פרנסה אחר, אין סיבה שכספי הפיצויים לא ישולמו כולם לטובת כיסוי החובות.
בית המשפט סבר כי אין הצדקה למנוע את עיקול הפיצויים
במקרה זה מדובר בחייב המתגורר בוילה בהרצליה פיתוח בשווי של מיליוני שקלים, הוא בעל הכנסה מטעם משרד הביטחון וזכאי לעשות שימוש ברכב יוקרה, עקב נכותו. כמו כן, כל הטיפולים הרפואיים הנדרשים ממומנים ומכוסים על ידי משרד הביטחון. על כן בית המשפט סבר שראוי שכספי פיצויי הפיטורין יועברו כולם לנושים על חשבון חובותיו של החייב. בנסיבות אלה דחה בית המשפט את הערעור, וקבע כי החייב יעביר את הכספים לנושים, ואף יישא בהוצאות משפט בסך של 6,000 שקלים.
רע"צ 33771-02-15