עיקול משכורת בעקבות חוב על פי פקודת העיריות
דרגו את המאמר |
|

ניכוי רבע ממשכורתו של עובד בגין חובות על פי פקודת העיריות
האם ניתן לעקל רבע ממשכורתו של עובד בגין חוב לעירייה? תביעה בעניין זה הוגשה לפתחו של בית הדין לעבודה בחיפה. החל משנת 1994, עבד התובע בעיריית בית ג’אן כמנהל מחלקת רכש. בדצמבר 1998 קיבל התובע הודעה מראש המועצה, לפיה הוחלט להוציאו לחופשה שנתית מאותו היום ועד לניצול מלא של 50 ימי חופש וזאת "מטעמי התייעלות".
קראו עוד בתחום:
- צו הקפאת הליכים לרשת המסעדות ספגטים
- בקשה לביטול אישור מכר בהליך מימוש משכנתא
- העברת דירה במתנה לבן לאחר פתיחי הליכי הוצאה לפועל?
- פינוי אישה מדירה בגין חובות הבעל
העובד חזר מן החופשה ולא הושב לתפקידו הקודם. אי לכך, הגיש האחרון תביעה לבית הדין לעבודה על מנת שהדבר יבוצע. בפסק דינו של בית הדין לעבודה, הוחלט כי העירייה תזמן את העובד לשימוע כדין בו יוחלט על אופן המשך העסקתו. כמו כן, השופטת התירה גם קיזוז 25% ממשכורתו של העובד בגין חובות כלפי העירייה.
המסגרת המשפטית
השאלה המשפטית אשר ניצבה במרכז התביעה הייתה שאלת ניכוי החובות. במילים אחרות, האם רשאית הייתה העירייה לנכות משכר עבודתו של התובע כספים בגין חובות למועצה בהתאם לסעיף 320 לפקודת העיריות. כמו כן, האם לא הייתה בכך התנגשות עם חוק הגנת השכר.
חוק הגנת השכר קובע כי לא ניתן לעקל משכר עבודה של חייב סכום הגבוה לגמלה אשר הייתה משתלמת לעובד בחודש שקדם לתשלום השכר, בהתאם להרכב משפחתו. כמו כן, השכר הקובע לעניין זה הוא השכר החודשי הנותר לאחר ניכויים כגון מס הכנסה, ביטוח בריאות, ביטוח לאומי וכדומה.
בית המשפט קבע כי במקרה דנן, חובו של החייב נוצר במסגרת פקודת העיריות. אי לכך, מדובר בחיוב הזהה ברשמיותו לחוב ממס הכנסה או ביטוח לאומי. השופטים קבעו כי הוראות חוק הגנת השכר מפנות לחיקוקים שונים, המקנים את הרשות לניכוי חובות העובד ממשכורתו. יותר מכך, החוק איננו מגביל את שיעור הניכוי. במקרה דנן, בית המשפט קבע כי על פי פקודת העיריות, ניתן לעקל עד כרבע משכרו של עובד בגין חוב על פי הפקודה. אי לכך, ניכוי 25% משכרו של העובד נעשה כדין.