הוצאה לפועל - הרכב יעוקל למרות שההלוואה נפרעת בזמן
דרגו את המאמר |
|

הבנק יעקל את הרכב למרות שההלוואה נפרעת כסדרה
בית משפט השלום בחיפה נדרש לדון האם להתיר מימוש עיקול רכב אשר הינו בטוחה שניתנה לבנק הפועלים בעקבות הלוואה שנלקחה ממנו.
לדיון המשפטי צורפה, על ידי שני הצדדים, איגרת החוב הרלבנטית ובה מנויים התנאים המזכים את הבנק בהעמדה לפירעון מיידי של הסכומים המובטחים. הבקשה למניעת הליכי המימוש כנגד הרכב נתמכה בתצהירו של בעל מניות החברה, אשר לא התייצב לדיון.
לפני עשרה ימים - סעד זמני לעיכוב המימוש
לפני כעשרה ימים, קיבל בית המשפט בקשת דחייה לדיון, הוציא צו מניעה זמני כנגד הערבויות וקבע כי יש לקיים הדיון בתוך שבעה ימים. בקשת דחייה נוספת, בטענה כי בעל המניות נסע לרגל עסקיו לארה"ב וישוב רק בינואר, נדחתה על ידי בית המשפט.
ידוע כי בעל דין המגיש בקשה לסעד זמני (דחייה זמנית) וזוכה בו במעמד צד אחד, צריך להיות ערוך לקיום הדיון במעמד שני הצדדים בתוך שבועיים. אין יכול הצד הזוכה להעמיד את בעל ריבו (ואף לא ביהמ"ש) בפני עובדה מוגמרת ולא להתייצב, מתוך הנחה שהסעד יוסיף ויעמוד על כנו עד עולם.
למרות שלא הגיע בעל המניות לדיון, קבע בית המשפט כי הדיון יתקיים בלעדיו ועל פי תצהירו. בתצהיר זה הוא מודה כי החברה נטלה הלוואה מן הבנק, ולא שנוי במחלוקת שהרכב מושכן כבטוחה. הבנק הגיש בקשה למימוש משכון ביחס למכונית בספטמבר, והרכב נתפס ומונה לבקשת הבנק כונס למימושו. וזאת למרות כי בעל המניות טען שעמד החברה בהחזרי ההלוואה כסדרה.
האם קמה לבנק הזכות לעקל הרכב למרות פרעון ההלוואה?
המחלוקת בין הצדדים, אם כן, נטועה בשאלה האם קמה לבנק זכות לממש את הבטוחה. הבנק הגיש בקשה לחברה לפירעון מיידי של החוב, ובמקביל בקשה ללשכת ההוצאה לפועל למימוש הבטוחה, לא בגין אי-תשלום, אלא בעקבות הפסקת פעילותה של החברה.
ראש ההוצאה לפועל נעתר לבקשת הבנק, הרכב נתפס ומאז מאוחסן הוא במחסני ההוצאה לפועל. בקשה זו של הבנק נבעה מזכותו העולה מנוסח איגרת החוב ובה סעיף הקובע שאחד מן התנאים המזכים הבנק בהעמדת יתרת ההלוואה לפירעון מיידי ומימוש הבטוחה, הנו כאשר פסק הממשכן מניהול עסקיו.
בנוסח הבקשה לא טענה החברה כי פעילותה נמשכת
חברת סלון הכלות טענה במהלך הדיון כי לא פסקה מפעילותה, אך בקשתה לסעד הזמני הסבה יהבה על נימוק אחד בלבד – פירעון ההלוואה כסדרה. זאת ועוד, החברה אף הודתה בבית המשפט כי נקלעה למצוקה כלכלית.
הוכחה לכך ניתנה כאשר הרכב המדובר נתפס אצל אחותו של מנהל סלון הכלות, אשר פתחה לאחרונה סלון כלות משלה, וביצעה רכישת ציוד מהחברה המבקשת של 75 פריטים לרבות המכונית המדוברת.
למעשה נמכרה כל הפעילות העסקית, המלאי, הציודה והרכוש של החברה המבקשת, לרבות עובדיה. לחברת סלון הכלות החדשה, כאשר התמורה אינה אמורה להשתלם כלל לחברה עצמה, אלא לבעל המניות בלבד.
לסיכום,
מכיוון שהופסקה פעילותה באופן סופי, ומתוקף זכותו העולה מאגרת החוב, רשאי אם כן הבנק לממש את הבטוחה ולתפוס בעלות על הרכב.