האם תבוטל הריבית המוגזמת על הלוואה חוץ בנקאית?
דרגו את המאמר |
|

התערבות בית המשפט בקביעת שיעור ריבית להלוואה חוץ בנקאית
חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות קובע, בסעיפים 5 ו-6, כי הגבלות אשר מטיל החוק על שיעורי ריבית בהלוואות חוץ בנקאיות איננו תופס לגבי הלוואות מעל סך של 25,000 שקלים. שאלה אשר התעוררה לאחרונה בבית המשפט עסקה בסוגיה הבאה – האם בתי המשפט רשאים לבטל הלוואות נשך חוץ בנקאיות במקרה בו מדובר בהלוואה הגדולה מ-25,000 שקלים (יש לציין כי בשנת 2007 עלה הסכום למיליון)?
קראו גם:
במקרה דנן, בית המשפט עסק בהלוואה על סך 31,000 שקלים שניתנה בשנת 1993. הריבית החודשית אשר נקבעה להלוואה זו עמדה על 7% והסכום צבר חובות על גבי חובות ועמד על יותר משלושה מיליון שקלים. התובעים טענו כי יש להוציא מגדר החוק את ההלוואה דנן ולהעניק להם הגנה.
האם החוזה הוא פסול?
כבוד השופטת אסתר חיות קבעה כי סעיפי החוק אינם יוצרים הסדר שלילי. לדידה של השופטת, סעיף 15(ב)(1) לחוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות אינו שולל את שיקול דעתו של בית המשפט מתוקף סעיף 30 לחוק החוזים.
סעיף זה מעניק לבית המשפט את הזכות לבטל חוזים מקפחים או פסולים. השופטת ציינה כי בתי המשפט אינם נוהגים להתערב בריביות החלות על הלוואות נשך, זו בגין החובה המוסרית של מערכת בתי המשפט.
עם זאת, קיימים מקרים, כמו מקרה דנא, בו מתבקשת התערבות של בית המשפט. השופטת ציינה כי ריבית שנתית מוסכמת העומדת על 84% הינה ריבית מפלצתית ובלתי הגיונית. מדובר בחוב זעיר אשר תפח בשיעורים הנדסיים עד לכדי סכום בלתי אפשרי, אמרה השופטת.
"ריבית בלתי סבירה"
השופטת אכן גרסה כי יש להתיר לצדדים לדין להתקשר בחוזים כאוות נפשם. כמו כן, מערכת המשפט חייבת לכבד חוזים אלו, כל אימת שנחתמו בתום לב. עם זאת, במקרה בו בית המשפט נתקל בחוזה כה חריג, יש לערכאה המשפטית את הסמכות לבטלו.
הריבית נשוא התובענה הייתה ריבית בלתי סבירה בעליל אשר הפרה באופן מוחשי את תקנות הציבור (שלא לדבר על השכל הישר). "ראוי לו לבית המשפט להתערב בדבר ולהפחית את שיעור הריבית, ולו במחיר של פגיעה בעקרון חופש ההתקשרות בחוזים, על מנת שלא יימצא בית המשפט נותן ידו להתקשרות בלתי מוסרית, שתנאי העוול שבה זועקים לשמיים". השופטת פסקה כי הריבית בחוב תעמוד על פי שלוש מהריבית אשר נקבעה על ידי בנק ישראל.