אי-החלת הוראות תיקון 29 על חלוקת כספים לפי סעיף 76 לחוק
דרגו את המאמר |
|

האם תיקון 29 חל על תיק הוצאה לפועל אשר הכספים בו התקבלו בטרם התיקון?
כנגד חייב היו פתוחים תשעה תיקי הוצאה לפועל רגילים, ועוד תיק אחד שנפתח לשם ביצוע משכנתא על דירת מגורים. בתיק האחרון מונתה כונסת נכסים, אשר מכרה את הדירה כחמישה חודשים לפני שתיקון 29 לחוק ההוצאה לפעול נכנס לתוקפו.
לאחר שתיקון 29 נכנס לתוקפו, הגישה הכונסת בקשה להעברת כל הכספים אשר התקבלו ממכירת הדירה, לידי הזוכה אשר מטעמה מונתה הכונסת. בקשה זו לא אושרה, מאחר ובכספים אמורים להתחלק כל הזוכים בתיקי ההוצאה לפועל, לפי הוראות סעיף 76 לחוק ההוצאה לפועל טרם התיקון, ללא קשר לשאלה מי מהם נקט בהליכי עיקול. הכונסת טענה כי יש לחלק את הכספים על פי התוואי החדש של חוק ההוצאה לפועל, אשר שונה לאור תיקון 29.
תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל
בחוק המתקן שינה המחוקק, מהותית, את הדין בכל הנוגע לחלוקת כספים בהוצאה לפועל במצב של ריבוי נושים, בהתאם להוראות סעיף 76 לחוק ההוצאה לפועל. בטרם תוקן סעיף 76 בתיקון 29, ההלכה הפסוקה קבעה כי כל תקבול שנכנס לתיק הוצאה לפועל נתון צריך להתחלק בין כל הזוכים בתיקי ההוצאה לפועל האחרים הפתוחים (של הנושים הרגילים). החלוקה נעשתה באופן יחסי לחובות בכל אחד מהתיקים, וללא מתן עדיפות לזוכה שיזם את ההליך שהניב את התקבול, ואף ללא רלוונטיות לשאלה האם שאר הזוכים נקטו בהליך מקביל, או שלא נקטו כלל בהליכי הוצאה לפועל.
בחוק המתקן, שנכנס לתוקף ביום 16.5.09, שינה המחוקק מן הקצה אל הקצה את הדין בכל הנוגע לחלוקת הכספים בהתאם להוראות סעיף 76 לחוק, כאשר בהתאם להוראות סעיף 76 החדש לחוק, ניתנת עדיפות ברורה ומובהקת בחלוקת הכספים לאותו זוכה שיזם את הליך ההוצאה לפועל שהניב את התקבול אותו יש לחלק.
השאלה אשר עמדה במרכז המחלוקת דנן הייתה האם הוראות החוק המתקן הנ"ל חלות על חלוקת הכספים בתיק שבו הכספים התקבלו עובר לתיקון החוק, אולם יחולקו לאחר התיקון. ראשית, הכונסת בחרה להמתין, באופן לא ענייני הגובל בחוסר תום לב, למועד כניסת החוק המתקן לתוקף עם בקשתה הסופית לחלוקת הכספים. למעשה די בסיבה זו על מנת לפסול את בקשתה לחלוקת הכספים על פי החוק החדש, אולם זוהי לא הסיבה היחידה.
היקש להוראות סעיף 87 לחוק המקורי
לכאורה קיימת לקונה בחוק המתקן, בכל הנוגע לשאלת תחולתו על תיק הוצאה לפועל שבו הכספים לחלוקה נתקבלו לפני מועד כניסת החוק המתקן לתוקף, אך חלוקתם בפועל נעשית לאחר כניסתו לתוקף. אך נראה שניתן וראוי להחיל, ולו בהיקש, את הוראות סעיף 87 לחוק המקורי, ולקבוע כי הליך שהוחל בו לפני כניסתו לתוקף של החוק המתקן, יחול עליו הדין הקודם.
כלומר הוראות סעיף 76 לחוק המקורי כפי שפורשו בהלכה הפסוקה. מכאן, שכאשר הוחל בהליכי כינוס בתיק עוד בטרם כניסת החוק המתקן לתוקף, התיק כפוף להוראות הדין הקודם. מסקנה זו התבקשה באופן מיוחד במקרה זה, שבו לא רק שהליכי הכינוס החלו לפני כניסתו לתוקף של החוק המתקן, אלא שהם אף הושלמו כבר למעשה, שכן כספי תמורת המכר ורישום העברת הזכויות בנכס הושלמו בטרם כניסת החוק המתקן לתוקף.
כל שנותר לעשות בתיק הכינוס לאחר כניסת החוק לתוקף, הוא לחלק את הכספים (בחלוקה שהושהתה בנסיבות הבעייתיות הנ"ל), ולשחרר את כונסת הנכסים מתפקידה. לסיכום, הכונסת תחלק את כספי תמורת המכר (240,000 ₪ + ריביות שנצברו בחשבון הנאמנות) כך: תשלום הוצאות כינוס בסך כולל של 21,270 ₪ ( 15,851.50 + 5,418.50); תשלום שכ"ט כונסת שאושר בסך 16,622 ₪; ואת כל הכספים הנותרים תעביר הכונסת למנהל לשכת ההוצל"פ, ביחד עם החלטה זו, לצורך חלוקתם בין כל תיקי ההוצל"פ הפתוחים כנגד החייב, בהתאם להוראות הדין הישן.