הגבלה על דרכון של חייב בהוצאה לפועל, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
רשם ההוצאה לפועל רשאי להגביל את הדרכון הישראלי או את תעודת מעבר של חייב הנחשב כבעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו, או חייב בתשלום מזונות לאשתו ולילדיו. הרשם יכול להגביל את זכותו לקבל, להחזיק או להאריך את תוקפו של הדרכון וכתוצאה מכך למנוע את יציאתו מהארץ.
הרשם רשאי להטיל הגבלה על דרכון או תעודת מעבר, אם הוכח כי החייב בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו ולא ניתן הסבר סביר לאי התשלום, ובתנאי שסך כל החובות מעל 500 שקלים. או כאשר מדובר בחוב מזונות המגיעים לבן זוגו, לילדיו או להוריו, פרט לחוב מזונות שגובה ביטוח לאומי לפי חוק מזונות, הבטחת תשלום.
הגבלה על בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו
אם החייב הוא בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו, ניתן להטיל הגבלה על דרכון או תעודת מעבר, בהתקיים אחד מהמקרים הבאים: האחד, חלפו שישה חודשים ממועד המצאת אזהרה, וסכום החוב המצטבר מעל על 2,500 שקלים. השני, חלפה שנה ממועד המצאת האזהרה, וסכום החוב עולה על 500 שקלים.
הרשם יכול להטיל על החייב הגבלות אחרות במקום או בנוסף להגבלה על הדרכון, כמו: צו עיכוב יציאה מהארץ, הגבלה כלקוח מוגבל מיוחד, הגבלה על שימוש בכרטיסי חיוב, הגבלה על ייסוד תאגיד או כהונה בתאגיד והגבלה על חידוש רישיון נהיגה.
ההגבלה על דרכון או תעודת מעבר נכנסת לתוקף רק לאחר שמנהל ההוצאה לפועל שלח לחייב התראה וחלפו 30 ימים מיום המצאת ההתראה. אם במהלך 30 הימים החייב פרע את החוב או התייצב לחקירת יכולת ושכנע את הרשם כי הוא אינו בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו, ההגבלה לא תיכנס לתוקף או שתינתן החלטה אחרת בידי הרשם.
אם הרשם הטיל את ההגבלה בנוכחות החייב, אין צורך לשלוח לו בנוסף התראה. במקרה כזה ההגבלה תיכנס לתוקף בתום 30 ימים מיום הטלת ההגבלה, אלא אם במהלך תקופה זו החייב יסדיר את התשלום שבגינו נפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל, או שתינתן החלטה אחרת. הגבלה על הדרכון תוטל באופן שלא ימנע מהחייב לשוב ארצה אם הוא אינו נמצא בישראל, ולא תוטל אם הרשם השתכנע כי היציאה מהארץ דרושה מטעמי בריאות של החייב או של בן משפחתו התלוי בו.
באילו מקרים ניתן לבטל הגבלה על דרכון?
הרשם יכול להטיל הגבלות לתקופות שיקבע ובתנאים שיקבע, וההגבלה תבוטל כאשר החייב ישלם את החוב. ואולם הרשם יכול לבטל את ההגבלה, על פי שיקול דעתו או לבקשת החייב, או להתנות את הביטול במתן ערובה, אם סבר שהדבר מוצדק. אם ההגבלה תבוטל, לשכת ההוצאה לפועל תמציא בתוך 24 שעות, הודעה על הביטול לגורמים הרלוונטיים כמו משרד הפנים ומשטרת הגבולות, ותשלח הודעה לחייב ולזוכה.
הרשם יכול להורות על ביטול הגבלה, אם השתכנע כי החייב עומד בצו תשלומים חודשי או בהסכם בינו לבין הזוכה לעניין פירעון החוב. במקרה שהחייב יפסיק לקיים את הוראות הצו או ההסכם, הרשם יכול להטיל את ההגבלה מחדש. במצב זה ההגבלה תיכנס לתוקף מיד ללא צורך במשלוח התראה.